Ga direct naar de inhoud.

Inspiratie op 9 januari in Keukenhof

September 2018 presenteerde Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, haar visie ‘Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden’. Daarin schrijft ze dat de tuinbouw al veel kenmerken van een circulair systeem heeft, maar nog stappen kan doen in verbeteren van waterkwaliteit en duurzame energievoorziening. In reactie op de oproep van de minister staat de 33e uitreiking in het teken van 'Tuinbouwtransitie: aanpakken geeft energie'.

De vier genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs zijn allen op unieke wijze koplopers in deze transitie. Zij delen hun verhalen met u tijdens de feestelijke uitreiking. Onderzoeker en weerman Peter Kuipers Munneke gaat in op de oorzaken van klimaatveranderingen. Hij geeft een voorzet hoe de tuinbouwsector zich kan aanpassen én een steentje kan bijdragen aan verdere verduurzaming van de bedrijfstak.

PROGRAMMA

13.00 – 14.00 

Ontvangst 

14.00 – 15.30

 Plenair programma met inspirerende sprekers

  • Welkom door voorzitter Michiel F. van Ginkel
  • Tuinbouw 2018 in cijfers
  • Peter Kuipers Munneke over oorzaken van klimaatverandering, hoe de tuinbouw daarop kan inspelen en een steentje kan bijdragen aan verduurzaming.
  • Inspiratie van topondernemers
  • Bekendmaking winnaar en uitreiking van de ondernemersprijs 2019

15.45 – 18.00

 Nieuwjaarsreceptie tuinbouw

Inspiratie van topondernemers

De genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019 zijn Anthura uit Bleiswijk, Dekker Chrysanten uit Hensbroek, Opti-flor uit Monster en Wim Peters Kwekerijen uit Someren. Deze ondernemers lopen voorop in de tuinbouwtransitie, op gebied van technische innovatie, marktgericht opereren, met oog voor de mensen binnen het bedrijf en de wereld om hen heen. De nominatie is een erkenning voor deze ondernemers. Zij zijn een voorbeeld van energiek en innovatief ondernemerschap.

 Onderzoek naar klimaatsverandering

Peter Kuipers Munneke is onderzoeker en werkt sinds 2005 als polair meteoroloog aan de Universiteit van Utrecht. Hij probeert te doorgronden hoe de grote ijskappen in Groenland en Antartica afsmelten onder invloed van de huidige opwarming van de aarde. Voor zijn onderzoek ging hij op expeditie naar Spitsbergen, Groenland en Antartica. Sinds 2013 is hij twee dagen per week weerman bij de NOS. Hij wil de kijker en luisteraar aan de hand nemen en het weer van morgen laten voelen. “Uitleggen, verklaren, duiden en kennis overdragen, dat is wat ik ontzettend leuk vind”, geeft hij aan.

 De bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meld u aan voor deze bijeenkomst

Uw gegevens

Door het invullen van uw mobiele telefoonnummer kunnen wij u per sms-bericht informeren.