Ga direct naar de inhoud.

Themaprijs

Themaprijs 2024

Aankomend jaar is Greenport Aalsmeer de regionale partner van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Naast de Ondernemersprijs zal tijdens deze editie ook weer een Themaprijs uitgereikt worden, met deze editie als thema ‘Circulair Ondernemen’. Hiermee brengen de partners de volle breedte van het ondernemerschap in de tuinbouwsector onder de aandacht.

Circulariteit in de spotlight

Volgens Michiel F. van Ginkel​​​​​​​, voorzitter van de Tuinbouw Ondernemersprijs, is circulariteit een steeds belangrijker thema voor de ondernemer van de toekomst. “Met deze themaprijs willen we de vooruitstrevende tuinbouwondernemers die al bezig zijn met de transformatie naar een circulaire bedrijfsvoering een podium geven.” Ronald van den Breevaart, directeur Greenport Aalsmeer: “Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Maar wat betekent dat dan voor tuinbouwondernemers? Wat zijn bijvoorbeeld alternatieve bronnen voor primaire grondstoffen en welke innovaties zijn er nodig? Binnen Greenport Aalsmeer zetten we hier vol op in en hebben we ook een programma rondom circulariteit ingericht. Voor deze themaprijs zijn we op zoek naar ondernemers die hier al volop mee bezig zijn."

Circulair ondernemen

De Tuinbouw Ondernemersprijs staat voor vernieuwing en innovatief ondernemerschap. Naast de prijs zelf, die nu voor de 36ste keer wordt georganiseerd, wordt sinds enkele jaren ook een Themaprijs uitgereikt. Hierbij wordt elk jaar een ander thema gekozen om daarmee de volle breedte van het ondernemerschap in onze sector onder de aandacht te brengen. Ook zoekt de Tuinbouw Ondernemersprijs elk jaar een partner om de Themaprijs te organiseren. Voor de editie van 2024 is dat Greenport Aalsmeer.

Samen met Greenport Aalsmeer heeft het bestuur ervoor gekozen om voor dit jaar de themaprijs uit te reiken aan een bedrijf, organisatie of initiatief dat zich op een bijzondere manier onderscheidt op het gebied van circulariteit. Circulariteit kent in de tuinbouw vele facetten en kan zich richten op water, energie, warmte, maar ook verpakking en technische systemen, gebouwen en andere hulpmiddelen die nodig zijn om onze mooie producten bij de klant en consument te krijgen.

In de tuinbouw zijn er dan ook vele initiatieven die erop gericht zijn om de duurzaamheid van onze sector te vergroten. Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs en Greenport Aalsmeer nodigt hen van harte uit zich aan te melden voor deze Themaprijs.

Vernieuwingen en innovaties rond circulariteit binnen de tuinbouwketens, die o.a. leiden tot significant minder verspilling door hergebruik toe te passen, in harmonie met de omgeving ondernemen en/of aandacht hebben voor de impact op de leefomgeving, zijn van harte welkom om zich aan te melden.

Een vakkundige jury zal de inzendingen en met name de besparingsimpact van de circulaire innovatie voor de sector beoordelen. Het gaat specifiek om initiatieven die al in de praktijk getoetst zijn en een introductie in de productieketens kennen.

Op dinsdag 16 januari 2024 zullen de nominaties bekend worden gemaakt. Uit deze nominaties zal uiteindelijk een winnaar worden gekozen die gepresenteerd wordt op ons jaarlijkse evenement op woensdag 6 maart 2024.

Aanmelden voor de Themaprijs doet u via deze pagina.