Ga direct naar de inhoud.

Eerdere genomineerden

Griffioen Wassenaar, Boskoop (2023)

Griffioen Wassenaar heeft het bedrijf zeer goed op orde. Het denken in groen en duurzaamheid is voor hen logisch en vanzelfsprekend. Dit maakt dat het bedrijf structureel in de basis goed nadenkt over hoe zij zowel hun bedrijfsvoering en hun producten als hun manier van zaken doen, kunnen vergroenen en voor de lange termijn successen behalen. Hierbij wordt ook goed gekeken naar hoe die duurzaamheid bij de klant kan worden doorgevoerd: wat zijn hun behoeftes en problemen? Uw oplossingen in productaanbod en marktbenadering spelen zeer goed op in. Een stabiele basis voor de sector, met een sterke blik op de toekomst.

Lees meer »

Porta Nova, Waddinxveen (2023)

Porta Nova laat zien al jaren op zeer hoog niveau te acteren. Het kwaliteitsdenken is zeer ver doorgevoerd, met een sterke focus op optimaliseren en stabiliseren. Ook werken ze aan verjonging en continuering van de directie en bedrijfsvoering. Porta Nova bewijst dat rozen telen in Nederland wél kan, en hoe!

Lees meer »

Beyond Chrysant, Hoek van Holland (2023)

Beyond Chrysant is een aanjager voor de sector. Ze neemt flinke stappen als het gaat om een goede kwaliteit van de teelt en ze kan zeer goed nieuwe ideeën aanjagen. Ze acteert hierbij als een start-up en dat maakt dat ze niet alleen veel bedenken, maar ook vooral veel durven te doen. Wouter en Martijn zijn ondernemers met lef en dat helpt niet alleen het bedrijf, maar ook de sector, in positieve zin verder.

Lees meer »

Biota Nutri, Roelofarendsveen (Themaprijs 2023)

Biota Nutri is genomineerd voor de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’. 

Biota Nutri ontwikkelt biologische meststoffen uit plantaardige reststromen. Peter Klein: "Prachtig om genomineerd te zijn. Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen past bij wat we doen. Het is leuk dat we gezien worden. En dat gezien wordt dat we waarde toevoegen. We willen telers helpen verduurzamen zonder concessies. Dat we opvallen, is ontzettend fijn!"

Lees meer »

Dutch Wasabi, De Lier (Themaprijs 2023)

Dutch Wasabi is genomineerd voor de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’. 

Dutch Wasabi begon in 2016 als eerste bedrijf in Nederland met het telen van wasabi en inmiddels ook myoga, shiso en gember. Een nieuwe teelt met veel uitdagingen.

Dutch Wasabi is voorgedragen door: Coöperatie Inno Growers U.A. en Round Projects

Lees meer »

Zentoo, Honselersdijk (2022)

De samenwerking van de chrysantentelers begon in 2007 met 4 kwekers en 20 hectare en is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging van 15 kwekers en ruim 100 hectare. Het collectief van chrysantentelers biedt meer dan 100 innovatieve variëteiten en produceert samen op jaarbasis 330 miljoen stelen. Met steeds vergaande vormen van concentratie en schaalvergroting is Zentoo inmiddels een merk. De wijze van samenwerken is uniek in de sierteelt.

Lees meer »

Ovata, Bleiswijk (2022)

OVATA heeft passie, duurzaamheid en beleving hoog in het vaandel staan. Het familiebedrijf van Hans Ammerlaan in Bleiswijk teelt sinds 1987 op 10 hectare ruim 13 miljoen succulenten (vetplanten) per jaar, die uit de hele wereld afkomstig zijn. De focus van de ondernemers ligt op kwaliteit, milieu en goede sociale arbeidsomstandigheden. De visie voor de toekomst op duurzaam ondernemerschap is helder: zo wil OVATA volgend jaar volledig biologisch telen en in 2025 alleen veenvrij substraat gebruiken. Het doel is om over 6 jaar het Skal-certificaat te behalen.

Lees meer »

Niels Kreuk, Andijk (2022)

Met de overname van het tulpenbedrijf van zijn ouders in 2005 wist Niels Kreuk dat hij het bedrijf in Andijk wilde automatiseren en vernieuwen naar de nieuwste manier van telen. Minder gebruik van energie, gewasbescherming en water waren daarbij de doelen. Niels Kreuk was de eerste in de tulpenteelt die de principes van Het Nieuwe Telen heeft toegepast in een kas met drie lagen. Verder investeerde hij in de nieuwste technieken met luchtverdeling bij de bewaring van de bollen.  Ook is er gezorgd voor een geautomatiseerd intern transport met het doel om gemakkelijker, flexibeler en lichter te werken en om daarmee een beter eindproduct te verkrijgen.

Lees meer »

Plantanious, Honselersdijk (2020)

De tweelingbroers Joost en Freek Jansen leiden Plantanious, een potplantkwekerij die al drie generaties in de familie is. De jonge ondernemers telen kamerplanten en bloeiende seizoensproducten onder 4,5 hectare glas in Kwintsheul. Bij de productie wordt open, transparant en langdurig samengewerkt met collega-bedrijven in binnen- en buitenland. Op die manier is Plantanious in staat om voor zowel de daghandel als de retailklanten een breed assortiment te voeren met verrassende producten en is daarmee in staat om de productiviteit van de onderneming te verhogen.

Lees meer »

SK Roses, De Lier (2020)

SK Roses in De Lier is een succesvolle familieonderneming waar een nieuwe jonge generatie het bedrijf heeft overgenomen. Broers Marc, Bas en Tom Koene voeren de operationele leiding in het bedrijf, dat bestaat uit drie locaties met in totaal 65.000 m2 glas en maar één doel heeft: jaarrond hoogkwalitatieve Avalanche rozen telen.  Op jaarbasis worden meer dan dertig miljoen stelen geproduceerd, die aan meer dan vijftien Europese landen geleverd worden.

Lees meer »

Opti-flor, Monster (2019)

De consument zo optimaal mogelijk laten genieten van bijzondere Opti-flor orchideeën’, zo luidt de missie van familiebedrijf Opti-flor. Dat doen de ondernemers Marco en René Hendriks en Raymond van der Knaap met een team van betrokken en jonge vakmensen in een ondernemende en inspirerende omgeving.

Lees meer »

Dekker Chrysanten, Hensbroek (2019)

Familiebedrijf Dekker Chrysanten is een van de meest vooraanstaande chrysantenveredelaars en -vermeerderaars ter wereld. De internationaal georiënteerde onderneming ontwikkelt en vermarkt nieuwe rassen en beschikt over productielocaties in Hensbroek en Tanzania. Bovendien heeft het verkoopkantoren in Nederland, Zuid-Afrika en Colombia en testlocaties in Colombia en Zuid-Afrika. 

Lees meer »

Wim Peters Kwekerijen, Someren (2019)

Familiebedrijf Wim Peters Kwekerijen produceert, teelt en verpakt Romatomaten en andere speciale en exclusieve tomatenrassen op 16 hectare in Someren.  Het bedrijf is vooruitstrevend, onafhankelijk en vooruitziend en ziet heel veel kansen voor de tomatenteelt. 

Lees meer »

De Lepelaar, Sint-Maarten (2018)

Biologisch dynamische telers Jan, Inge, Reinout Schrijver en Joris Kollewijn telen op hun 70 ha grote vollegronds- en glastuinbouwbedrijf kool, bieten, peen, aardappelen en graan. Met de omvang van het bedrijf bieden zij ruimte aan ‘vergeten groenten’ en de teelt van kruiden. Duurzaamheid loopt als een rode draad door het bedrijf, waarbij het werken aan bodemvruchtbaarheid de belangrijkste missie is.

Lees meer »

OK Plant, 's-Gravenzande (2018)

OK Plant is gespecialiseerd in de teelt van de kleine Kolibri Phalaenopsis en diverse seizoensproducten zoals Campanula, Primula obconica, Aster en Cyclamen. Sinds 1990 zijn Rob en Désirée Olsthoorn trotse eigenaar van dit groeiende, ultra moderne potplantenbedrijf in Naaldwijk. 

Lees meer »

Green Specialties Holland, Lierop (2017)

Adrie en Hennie van den Einden hebben Green Specialties Holland (GSH) opgebouwd vanuit een traditionele groentekwekerij tot een van de meest toonaangevende leveranciers van hoogwaardige bladgewassen zoals spinazie, rucula, babyleaf en veldsla. 

Lees meer »

Bunnik Plants, Bleiswijk (2017)

Deze topondernemers zijn genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017. De ondernemers hebben met elkaar gemeen dat ze met een sterke en vernieuwde strategie inspelen op de snel veranderende maatschappij waarbij duurzaamheid en economie goed samengaan. 

Lees meer »

Royal Brinkman, 's-Gravenzande (2016)

Royal Brinkman is toeleverancier, adviseur en installateur voor de professionele tuinbouw sinds 1885. Dat heeft hen ook het predicaat ‘Koninklijk’ opgeleverd. Waar veel toeleveranciers zich de laatste jaren in een moeilijke positie bevonden, wist Royal Brinkman een eigen internationale koers te bepalen. 

Lees meer »

Ter Laak Orchids, Wateringen (2016)

Het innovatieve familiebedrijf Ter Laak Orchids kenmerkt zich door een resultaatgerichte aanpak en een oer-Hollandse handelsmentaliteit. Op 125.000 m² worden met de nieuwste technieken  hoogwaardige Phalaenopsis geteeld. De kernwaarden van het bedrijf zijn: ambitieus, respect en simpel. 

Lees meer »

Eosta / Nature&More, Waddinxveen (2016)

Eosta, de distributeur van verse biologische groenten en fruit, met een specialisatie in overzees fruit en Nederlandse kasgroente, gelooft dat ecologie en economie samen kunnen gaan. Dit hebben zij in 25 jaar tijd bewezen. 

Lees meer »
Filter op categorie