Ga direct naar de inhoud.

Eerdere genomineerden

Zentoo (2022)

De samenwerking van de chrysantentelers begon in 2007 met 4 kwekers en 20 hectare en is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging van 15 kwekers en ruim 100 hectare. Het collectief van chrysantentelers biedt meer dan 100 innovatieve variëteiten en produceert samen op jaarbasis 330 miljoen stelen. Met steeds vergaande vormen van concentratie en schaalvergroting is Zentoo inmiddels een merk. De wijze van samenwerken is uniek in de sierteelt. De kwekers hebben allemaal hun eigen ‘tuin’ maar delen met elkaar kennis en verkoop onder één merknaam en handelen met één portemonnee. Zentoo maakt gebruik van duurzame energiebronnen zoals Co2, een restproduct uit Rotterdam, de kassen worden verwarmd met aardwarmte en energiecentrales in plaats van aardgas. Ook wekken ze veel elektra op met grote aantallen zonnepanelen. Om jaarrond goede kwaliteit te kunnen waarborgen zet Zentoo steeds meer in op led-verlichting om het energieverbruik te verlagen.

Lees meer »

Ovata (2022)

OVATA heeft passie, duurzaamheid en beleving hoog in het vaandel staan. Het familiebedrijf van Hans Ammerlaan in Bleiswijk teelt sinds 1987 op 10 hectare ruim 13 miljoen succulenten (vetplanten) per jaar, die uit de hele wereld afkomstig zijn. De focus van de ondernemers ligt op kwaliteit, milieu en goede sociale arbeidsomstandigheden. De visie voor de toekomst op duurzaam ondernemerschap is helder: zo wil OVATA volgend jaar volledig biologisch telen en in 2025 alleen veenvrij substraat gebruiken. Het doel is om over 6 jaar het Skal-certificaat te behalen.

Lees meer »

Niels Kreuk (2022)

Met de overname van het tulpenbedrijf van zijn ouders in 2005 wist Niels Kreuk dat hij het bedrijf in Andijk wilde automatiseren en vernieuwen naar de nieuwste manier van telen. Minder gebruik van energie, gewasbescherming en water waren daarbij de doelen. Niels Kreuk was de eerste in de tulpenteelt die de principes van Het Nieuwe Telen heeft toegepast in een kas met drie lagen. Verder investeerde hij in de nieuwste technieken met luchtverdeling bij de bewaring van de bollen.  Ook is er gezorgd voor een geautomatiseerd intern transport met het doel om gemakkelijker, flexibeler en lichter te werken en om daarmee een beter eindproduct te verkrijgen.

Lees meer »

Plantanious, Honselersdijk (2020)

VERRASSEND GROEN DOOR VERNIEUWEND ONDERNEMERSCHAP

De tweelingbroers Joost en Freek Jansen leiden Plantanious, een potplantkwekerij die al drie generaties in de familie is. De jonge ondernemers telen kamerplanten en bloeiende seizoensproducten onder 4,5 hectare glas in Kwintsheul. Bij de productie wordt open, transparant en langdurig samengewerkt met collega-bedrijven in binnen- en buitenland. Op die manier is Plantanious in staat om voor zowel de daghandel als de retailklanten een breed assortiment te voeren met verrassende producten en is daarmee in staat om de productiviteit van de onderneming te verhogen.

Oordeel van de jury:

Plantanious heeft een uitgesproken visie. Die visie is groen en gericht op lange en houdbare relaties. Dat blijkt onder meer uit het feit dat de kassen met aardwarmte worden verwarmd en dat het bedrijf, dankzij het gebruik van een groot aantal zonnepanelen, nagenoeg zelfvoorzienend is in het stroomgebruik. Daarmee is de afgelopen jaren de CO2 footprint drastisch verbeterd.  De jonge ondernemers hebben een strategisch plan opgesteld welke continu besproken wordt en, waar nodig, bijgesteld. Over 5 jaar wil men een unieke, vernieuwende positie in de markt hebben, waarbij de klanten continu verrast worden met nieuwe groene concepten. Deze worden ontwikkeld  met partners in Costa Rica, Spanje en Nederland. Binnenkort worden de laatste stappen gezet voor een 100 % circulaire bedrijfsvoering waarmee Plantanious een voorbeeld voor de tuinbouwsector wil zijn.  De jury is onder de indruk over de wijze waarop de ondernemers met veel enthousiasme samenwerken met partners in de keten, steeds weer om tot een optimum te komen in kwaliteit, assortiment en duurzaamheid. De ondernemers hebben visie en doelen worden omgezet tot acties waarmee een onderscheidend vermogen wordt gecreëerd.  Door gebruik te maken van big data weten zij de juiste beslissingen te nemen. Chapeau voor hetgeen de ondernemers van Plantanious in een relatief korte periode hebben bereikt.

Plantanious is voorgedragen door Rabobank.

Lees ook de verhalen van deze ondernemers:

Plantanious: 'Slim samenwerken brengt ons verder' (tuinbouwondernemersprijs.nl)

Plantanious: Een duurzaam verhaal vertellen (tuinbouwondernemersprijs.nl)

Plantanious: Als wij verrassen, kunnen onze klanten verrassen (tuinbouwondernemersprijs.nl)

 

Lees meer »

SK Roses, De Lier (2020)

De allerbeste roos onder optimale omstandigheden geteeld

SK Roses in De Lier is een succesvolle familieonderneming waar een nieuwe jonge generatie het bedrijf heeft overgenomen. Broers Marc, Bas en Tom Koene voeren de operationele leiding in het bedrijf, dat bestaat uit drie locaties met in totaal 65.000 m2 glas en maar één doel heeft: jaarrond hoogkwalitatieve Avalanche rozen telen.  Op jaarbasis worden meer dan dertig miljoen stelen geproduceerd, die aan meer dan vijftien Europese landen geleverd worden.

Oordeel van de jury:

De jury is onder de indruk van durf, visie en het doorzettingsvermogen van de jonge ondernemers. De processen worden continue geoptimaliseerd, onder andere door gebruik van big data.  Daarmee wordt op efficiënte wijze de allerbeste kwaliteit voor het hoogste segment geproduceerd. In de eigen R&D-afdeling wordt momenteel onderzocht of de Avalanche+ rozen ook onder LED-belichting geteeld kunnen worden, met zo min mogelijk lichtuitstoot en zoveel mogelijk behoud van de optimale klimaatomstandigheden.

SK Roses is een voorbeeld van een familiebedrijf in de tuinbouw dat hard werkt en continue investeert in optimalisering van de operationele processen. Er is veel technische kennis in huis en dat wordt gebruikt voor automatisering en logistieke processen van het bedrijf. De ondernemers nemen hun rol in de sector. Nog onlangs initieerde SK Roses gesprekken rondom de ODE-heffing. Voor de medewerkers van het bedrijf worden aantrekkelijke voorzieningen en beloningssystemen aangeboden. De focus van SK Roses ligt op de verdere verduurzaming van het bedrijf. Het doel is om voor 2025 emissieloos te kunnen telen. Nu worden initiatieven genomen om duurzaam te verpakken, of zelfs zonder verpakking af te leveren.

SK Roses is voorgedragen door Rabobank.

Lees de verhalen van dit bijzondere familiebedrijf:

SK Roses: '‘De toekomst voor de rozenteelt is full led’ (tuinbouwondernemersprijs.nl)

SK Roses: Big Data en innovaties (tuinbouwondernemersprijs.nl)

SK Roses: 'In de rozenteelt moet je op elk detail maximaal scoren' (tuinbouwondernemersprijs.nl)

 

Lees meer »

Opti-flor, Monster (2019)

De consument zo optimaal mogelijk laten genieten van bijzondere Opti-flor orchideeën’, zo luidt de missie van familiebedrijf Opti-flor. Dat doen de ondernemers Marco en René Hendriks en Raymond van der Knaap met een team van betrokken en jonge vakmensen in een ondernemende en inspirerende omgeving.

 

Lees meer »

Dekker Chrysanten, Hensbroek (2019)

Familiebedrijf Dekker Chrysanten is een van de meest vooraanstaande chrysantenveredelaars en -vermeerderaars ter wereld. De internationaal georiënteerde onderneming ontwikkelt en vermarkt nieuwe rassen en beschikt over productielocaties in Hensbroek en Tanzania. Bovendien heeft het verkoopkantoren in Nederland, Zuid-Afrika en Colombia en testlocaties in Colombia en Zuid-Afrika. 

Lees meer »

Wim Peters Kwekerijen, Someren (2019)

Familiebedrijf Wim Peters Kwekerijen produceert, teelt en verpakt Romatomaten en andere speciale en exclusieve tomatenrassen op 16 hectare in Someren.  Het bedrijf is vooruitstrevend, onafhankelijk en vooruitziend en ziet heel veel kansen voor de tomatenteelt. 

Lees meer »

De Lepelaar, Sint-Maarten (2018)

Biologisch dynamische telers Jan, Inge, Reinout Schrijver en Joris Kollewijn telen op hun 70 ha grote vollegronds- en glastuinbouwbedrijf kool, bieten, peen, aardappelen en graan. Met de omvang van het bedrijf bieden zij ruimte aan ‘vergeten groenten’ en de teelt van kruiden. Duurzaamheid loopt als een rode draad door het bedrijf, waarbij het werken aan bodemvruchtbaarheid de belangrijkste missie is.

Lees meer »

OK Plant, 's-Gravenzande (2018)

OK Plant is gespecialiseerd in de teelt van de kleine Kolibri Phalaenopsis en diverse seizoensproducten zoals Campanula, Primula obconica, Aster en Cyclamen. Sinds 1990 zijn Rob en Désirée Olsthoorn trotse eigenaar van dit groeiende, ultra moderne potplantenbedrijf in Naaldwijk. 

De ondernemers hebben veel aandacht voor de herkomst van jong plantmateriaal uit het buitenland en doen zelf gebruikswaardeonderzoek om een hoge kwaliteit van Phalaenopsis te leveren. 

Lees meer »

Green Specialties Holland, Lierop (2017)

Adrie en Hennie van den Einden hebben Green Specialties Holland (GSH) opgebouwd vanuit een traditionele groentekwekerij tot een van de meest toonaangevende leveranciers van hoogwaardige bladgewassen zoals spinazie, rucula, babyleaf en veldsla. 

Lees meer »

Bunnik Plants, Bleiswijk (2017)

Deze topondernemers zijn genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017. De ondernemers hebben met elkaar gemeen dat ze met een sterke en vernieuwde strategie inspelen op de snel veranderende maatschappij waarbij duurzaamheid en economie goed samengaan. 

Lees meer »

Royal Brinkman, 's-Gravenzande (2016)

Royal Brinkman is toeleverancier, adviseur en installateur voor de professionele tuinbouw sinds 1885. Dat heeft hen ook het predicaat ‘Koninklijk’ opgeleverd. Waar veel toeleveranciers zich de laatste jaren in een moeilijke positie bevonden, wist Royal Brinkman een eigen internationale koers te bepalen. 

Lees meer »

Ter Laak Orchids, Wateringen (2016)

Het innovatieve familiebedrijf Ter Laak Orchids kenmerkt zich door een resultaatgerichte aanpak en een oer-Hollandse handelsmentaliteit. Op 125.000 m² worden met de nieuwste technieken  hoogwaardige Phalaenopsis geteeld. De kernwaarden van het bedrijf zijn: ambitieus, respect en simpel. 

Lees meer »

Eosta / Nature&More, Waddinxveen (2016)

Eosta, de distributeur van verse biologische groenten en fruit, met een specialisatie in overzees fruit en Nederlandse kasgroente, gelooft dat ecologie en economie samen kunnen gaan. Dit hebben zij in 25 jaar tijd bewezen. 

Lees meer »
Filter op categorie