Ga direct naar de inhoud.

Winnaars vorige edities

2023: Van der Avoird Trayplant, Bavel

Van der Avoird Trayplant is de grote winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023. Door een innovatief vierlagensysteem telen ze zacht fruit (aardbeien en frambozen) op één hectare met dezelfde opbrengst als 240 hectare. Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit reikte de prijs uit in de fossielvrije kas van Koppert Cress in Westland.

Lees meer »

2023: Theelers, De Lier (Themaprijs)

Theelers wint de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’. Met de reststromen van glastuinders maken zij theeblends om zo een bijdrage te leveren aan de circulariteit van de tuinbouw. Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit reikte de prijs uit in de fossielvrije kas van Koppert Cress in Westland.

Lees meer »

2022: Wijnen Square Crops, Grubbenvorst

Wijnen Square Crops is een voorploper in duurzame energie en teelt. Een innovatief, marktgerichte en innovatieve onderneming dat goede initiatieven heeft genomen om duurzaam te telen. Er wordt daadkracht getoond bij de inzet van duurzame energiebronnen door inzet van biomassa op beide locaties waarmee meer dan 65% van het eigen energieverbruik fossielvrij en duurzaam is.

Lees meer »

2022: Gearbox, Maasdijk (Themaprijs)

De eerste editie van de speciale themaprijs Robotisering en datagedreven telen is gewonnen door Gearbox Innovations. Het bedrijf uit Maasdijk ontwikkelt de slimme tuinbouwmedewerkers van de toekomst, waarvan de GearRover het winnende concept is. De GearRover biedt oogstassistentie in de teelt en inzicht in het oogstvolume en combineert daarbij robotica en vision met kunstmatige intelligentie om het dagelijks werk te vereenvoudigen, verbeteren of versnellen.

Lees meer »

2020: Prominent Telersvereniging, De Lier

De Coöperatieve Prominent Groep is in de volksmond bekend als Prominent. Al 25 jaar is de coöperatieve telersvereniging gespecialiseerd en succesvol in samenwerken, innovatief ondernemerschap en de marketing van tomaten voor de internationale markt.

Lees meer »

2019: Anthura, Bleiswijk

Anthura uit Bleiswijk is de grote winnaar van de 33e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Een jaar lang mag het veredelings- en vermeerderingsbedrijf zich ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. Anthura ontving de prestigieuze prijs uit handen van voorzitter Michel F. van Ginkel vanwege de indrukwekkende ontwikkeling die het bedrijf doormaakte, de duurzame agenda en goed werkgeverschap. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw op 9 januari in Keukenhof, Lisse. 

Lees meer »

2018: Royal Lemkes, Bleiswijk

Royal Lemkes is een toonaangevende leverancier van planten en aanverwante diensten aan grootschalige retail in Europa. De mensen van Royal Lemkes ondernemen en communiceren met een groen hart en geloven dat planten bijdragen aan een beter leven, vitale business en een gezonde en groene wereld. Duurzaamheid zit in het DNA van dit familiebedrijf. Niet winstmaximalisatie, maar de ambitie om het verschil te maken met thema’s ‘Planet’ en ‘People’ is de drijfveer. Elke dag kan beter, volgens het LEAN-principe.

Lees meer »

2017: JUB Holland, Noordwijkerhout

JUB Holland won de 31e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Deze topondernemer mag zich een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. JUB Holland ontving de prestigieuze ondernemersprijs tijdens de drukbezochte en feestelijke bijeenkomst in Keukenhof te Lisse op 11 januari. 

Lees meer »

2016: Boomkwekerij Ebben, Cuijk

De slogan van Boomkwekerij Ebben ‘know-how-to-grow’ verwijst naar 150 jaar kennis van kweken van bijzondere bomen en heesters in vorm, kleur en toepassing. Boomkwekerij Ebben is met de teelt van 450.000 bomen per jaar wereldwijd een van de meest toonaangevende bedrijven. Het familiebedrijf is bijzonder marktgericht. De innovatieve projecten die Boomkwekerij Ebben met landschapsarchitecten ontwikkelt zijn duurzaam en bijzonder te noemen. Het vergroenen van de buitenruimte zit familie Ebben dan ook in het bloed.

Lees meer »

2015: Florensis, Hendrik-Ido-Ambacht

Florensis heeft duurzaam ondernemen ingebouwd in alle bedrijfsprocessen, zowel nationaal als internationaal. Dat gebeurt op de teeltlocaties van de producent van uitgangsmateriaal van eenjarige zomerbloeiers, snijbloemen, vaste planten, potplanten en tweejarigen in Nederland, Portugal, Kenia en Ethiopië. 

Lees meer »

2014: Kwekerij 4Evergreen, Steenbergen

Kwekerij 4Evergreen, het bedrijf van de familie Grootscholte, is een van de meest innovatieve paprikabedrijven van Nederland met diverse teeltlocaties in Steenbergen, Sint Annaland en Westland. 

Lees meer »

2013: Sion, De Lier

Eric Moor van Sion uit De Lier toont vernieuwend ondernemerschap mede door zijn bijzondere en innovatieve marketingstrategie van Phalaenopsis. De kernwoorden voor de onderneming zijn: marktgericht, innovatief, coöperatief en een uitstraling voor de sector. 

Lees meer »

2012: Enza Zaden, Enkhuizen

Enza Zaden is een onafhankelijk familiebedrijf dat zich volledig richt op de veredeling van groentegewassen. Met 34 verkoopkantoren en onderzoekscentra in alle continenten is het bedrijf een wereldspeler die behoort tot de top van de zaadveredeling. 

Lees meer »

2011: Koppert Cress, Monster

Koppert Cress, onder bezielende leiding van directeur Rob Baan, onderscheidt zich vooral door de excellente marketing van microgroenten. Marketing is de drijfveer van alle bedrijfsactiviteiten en het assortiment wordt volledig bepaald door de behoeftes van de klant.

Lees meer »

2010: Fruitteeltbedrijf Theo en Martine Vernooy, Cothen

Fruitteeltbedrijf Vernooy uit Cothen aan de Kromme Rijn is een creatieve en inventieve onderneming. Theo en Martine Vernooy zijn ondernemers met een duidelijke visie op de kersenteelt. 

Lees meer »

2009: Van den Berk Boomkwekerijen, Sint-Oedenrode

Van den Berk Boomkwekerijen, gevestigd in Sint-Oedenrode, bestaat ruim 60 jaar en houdt zich bezig met het kweken van laanbomen, coniferen, vormbomen, rhododendrons en solitaire bomen en struiken in grote maten. 

Lees meer »

2008: Dutch Flower Group, De Kwakel

Dutch Flower Group heeft gesegmenteerde marktgerichtheid als specialisatie. Met de bedrijven uit de groep bedient de onderneming  uiteenlopende marktsegmenten: van de exclusieve bloemist tot de grootwinkelbedrijven en de professionele groothandel. 

Lees meer »

2008: Telersvereniging Purple Pride, Zevenhuizen

Themaprijs Samenwerking

De samenwerking van de zeven ondernemers van Gebr. Van Duijn, Greenbrothers en P. de Jong in telersvereniging Purple Pride bleek een must voor de ontwikkeling van de aubergineteelt.  

Lees meer »

2008: Van der Hoorn Orchideeen, Eerste Kas Zonder Gas

Aanmoedigingsprijs

Het project  ‘Eerste kas zonder Gas’ is in 2006 gestart met de nieuwbouw van 15.000 m² kassen in Ter Aar. Van der Hoorn heeft gekozen voor een semi-gesloten kas met een energiesysteem waarbij warmte- en koudeopslag in de ondergrond plaatsvindt. 

Lees meer »

2007: Oriental Group, Bleiswijk

Oriental Group heeft met nicheproducten, Bonsai en Lucky bamboo, een zeer modern en succesvol bedrijf weten op te bouwen. Oriental Group laat zien dat met een consequent beleid en een uitgekiende marketing, nieuwe markten veroverd kunnen worden. Afhankelijk van de grootte van het product staan de planten vaak enkele jaren op de kwekerijen in het Verre Oosten. Daarna gaan de planten naar de zeer moderne kwekerij in Bleiswijk waar ze eerst in quarantaine gaan en vervolgens worden afgekweekt. Uiteindelijk worden de producten geheel volgens de wensen van de klant verpakt. Het nieuwe bedrijf in Bleiswijk kent een zeer efficiënte logistiek. 

www.orientalonline.nl

Lees meer »

2007: SBW International BV, Roelofarendsveen

Themaprijs Samenwerking

SBW International werkt nauw samen met JHL Young Plants en Micro Cultures en Naktuinbouw in een onderzoekstraject rond een innovatief systeem waarmee hoogwaardig, veilig en bacteriegetoetst uitgangsmateriaal op de markt gebracht kan worden. Dit systeem leidt naar verwachting tot een verlaging van enkele tientallen procenten van de productiekosten van weefselkweek. Hiermee wordt weefselkweek bereikbaar voor een grote groep. Het project is in eerste instantie opgezet voor de sierteeltsector in Nederland en voor grootschalige projecten in Brazilië en Ghana voor onder andere tropisch fruit. 

Lees meer »

2007: Flower4all, 's-Gravenzande

Aanmoedigingsprijs

De ondernemers van telersvereniging Flower 4 All, en Peter Vijverberg in het bijzonder, hebben enorm hun nek uitgestoken met het innovatieve systeem Mobyflowers. Mobyflowers was het eerste mobiele teeltsysteem voor chrysant en ging in januari 2007 van start. 

Lees meer »

2006: Van der Starre Groep, Boskoop

Van der Starre onderscheidt zich vooral door de professionele marketing van hun producten: 320 soorten klimplanten. Van der Starre is toonaangevend en trendsettend in de boomkwekerijsector. 

Lees meer »

2006: Prominent Tomaten, De Lier

Themaprijs Samenwerking

De kracht van Prominent is dat vrijblijvendheid in de samenwerking is uitgesloten. Alle ondernemers hebben de plicht een continue bijdrage te leveren aan een van de werkgroepen en deel te nemen aan de excursies.

Lees meer »

Meer winnaars

2005:     Themato CV, Berkel en Rodenrijs

2005:     LTO Project Seizoensarbeid, themaprijs arbeid

2005:     Maatschap Verkooijen, Ospel, aanmoedigingsprijs

2004:     Rijnplant, De Lier

2004:     Projectgroep Gezond Beleid, themaprijs arbeid

2003:     Teboza BV, Helden

2003:     OZ Export en Hamifleurs, Naaldwijk, themaprijs arbeid

2002:     Handelskwekerij Exceptio, Boijl

2002:     The Greenery, Barendrecht, themaprijs afzet

2001:     Biologisch tuinbouwbedrijf Gebr. Verbeek, Velden

2000:     KP Holland, Naaldwijk

2000:     C. van Leeuwen Champignons, Swolgen, themaprijs Markt

2000:     Jan Robben Aardbeien, aanmoedigingsprijs

1999:     Mts Janssen-Kusters, Venlo

1999:     C. Uijttewaal, Bemmel, themaprijs milieu

1998:     VDE Plant, Woubrugge

1998:     Gebr. Lansbergen, Pijnacker, themaprijs milieu

1997:     Rijk Zwaan, De Lier

1996:     Ned. Champignonkwekersvereniging CNC, Gennep

1995:     Bomencentrum Nederland, Baarn

1994:     Gebr. Bunnik, Bleiswijk

1993:     Van Staaveren Concern, Aalsmeer

1992:     Koppert Biological, Berkel en Rodenrijs

1991:     Stichting tot Bevordering Bloementeelt, Bovensmilde

1990:     Rockwool Grodan, Roermond

1989:     Koninklijke Brinkman, ’s-Gravenzande

1988:     Fides Holland, De Lier

1987:     Van den Hoek’s Broeiproevenbedrijf, ’t Veld

Filter op categorie