Ga direct naar de inhoud.

Verhalen

Met de Tuinbouw Ondernemersprijs willen we goed ondernemerschap in de tuinbouw in de spotlight zetten. Dat doen we door de verhalen te vertellen van de genomineerden voor de Ondernemersprijs en het verhaal van de genomineerden voor de themaprijs. Ondernemerschap, technologie, de ontwikkelingen op het gebied van arbeid, succes, veerkracht en natuurlijk de visie op de toekomst van de tuinbouw, het komt allemaal voorbij de komende weken. Om van te leren en om je door te laten inspireren, dit is het DNA van de genomineerden van de Tuinbouw Ondernemersprijs.

"Het is pas duurzaam als people, planet en profit samenkomen"

Een vierlagensysteem waarmee grond kan worden teruggegeven aan de natuur leverde Van der Avoird Trayplant de Tuinbouw Ondernemersprijs op. Maar dat is volgens eigenaar Peter van der Avoird niet wat zijn bedrijf zo bijzonder maakt. 'Bij ons staat alles in het teken van people, planet, profit.'

Lees meer: "Het is pas duurzaam als people, planet en profit samenkomen"

Van der Avoird Trayplant geeft grond terug aan natuur en maatschappij

Minder belasting voor de natuur, maar toch voorzien in de groeiende voedselbehoefte. Van der Avoird Trayplant, de winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023, teelt zacht fruit op een duurzame, innoverende manier. Door gebruik te maken van een 4-laagse en emissievrije aardbeien- en frambozenteelt kunnen zij maar liefst 239 hectare grond  terug aan de natuur geven.

Lees meer: Van der Avoird Trayplant geeft grond terug aan natuur en maatschappij

Porta Nova: “Jong talent brengt nieuwe energie in het bedrijf”

Bij Porta Nova in Waddinxveen werken 270 mensen. Een groot team dat jaarlijks goed is voor 60 miljoen Naomi rozen van de hoogste kwaliteit. “Wij geloven dat het mogelijk is om succesvol rozen te telen in Nederland,” aldus directielid Stefan van Vuuren. “Maar de sleutel om dat voor elkaar te krijgen zit hem in goed personeel.”

Lees meer: Porta Nova: “Jong talent brengt nieuwe energie in het bedrijf”

Sander van Kampen: “We hebben bewezen dat wasabi een rendabele teelt is”

Dutch Wasabi teelt wasabi in een kas in De Lier. Daarnaast teelt het bedrijf ook gember en biedt het allerlei bijbehorende producten aan via de webshop, gericht op (thuis)chefs die aan de slag willen met de Japanse keuken. Sinds een jaar zit Sander van Kampen voltijd in de kwekerij. “De grootste uitdaging is om het business model robuust en gezond te maken,” aldus de teler.

Lees meer: Sander van Kampen: “We hebben bewezen dat wasabi een rendabele teelt is”

Porta Nova: “Duurzaam telen is zorgt voor balans”

In 2019 liet Porta Nova maar liefst twee duurzame kassen bouwen, waar zonder gas Naomi rozen geteeld worden. “Duurzaam telen is een manier om ons te onderscheiden van internationale concurrentie,” zegt directeur Stefan van Vuuren. “Maar het is ook simpelweg een license to produce. We willen over twintig jaar nog steeds in Nederland hoogstaande kwaliteit rozen telen, dan zullen we dat zo duurzaam mogelijk moeten doen.”

Lees meer: Porta Nova: “Duurzaam telen is zorgt voor balans”

Dutch Wasabi: Hoe een IT-consultant succesvol wasabi leerde telen in Nederland

Dutch Wasabi doet iets unieks: succesvol wasabi telen in een kas in Nederland. Maar daar blijft het niet bij. Sander van Kampen en zijn compagnons blijven puzzelen om nog meer uit de kwekerij te halen, zoals gember. “We richten ons op de chefkok en de thuischefs die een breed assortiment willen, maar wel met niche producten,” aldus Sander.

Lees meer: Dutch Wasabi: Hoe een IT-consultant succesvol wasabi leerde telen in Nederland

Porta Nova: “Kwaliteit leveren kan alleen als je samen optrekt”

Iedere dag beter dan de dag ervoor. Bij rozenteler Porta Nova is dat meer dan een mooie leus op een tegeltje. De processen in het bedrijf zijn volledig ingericht op dat motto, een continu verbeterproces. Daardoor zijn ze in staat om elk jaar 60 miljoen Naomi rozen van de hoogste kwaliteit bij mensen thuis te krijgen. “Samen kom je verder dan alleen,” aldus Stefan van Vuuren, directielid bij Porta Nova.

Lees meer: Porta Nova: “Kwaliteit leveren kan alleen als je samen optrekt”

Griffioen Wassenaar: “We redeneren achteruit voor onze teeltkeuzes”

Je moet het de klant zo makkelijk mogelijk maken. Dat is hoe ze bij Griffioen Wassenaar over hun producten denken. Of, zoals Algemeen Directeur Stefan Verbunt het zegt: “We redeneren achteruit. De retailer moet maximaal kunnen verdienen aan ons product, dus de doorstroom op de verkooptafels moet hoog zijn en dus denken wij vanuit de schapruimte terug naar de teelt, in plaats van andersom.” En daarin gaat de teler ver.

Lees meer: Griffioen Wassenaar: “We redeneren achteruit voor onze teeltkeuzes”

Beyond Chrysant: “Met elkaar de deuren open durven gooien”

Beyond Chrysant is goed in marketing. De chrystantenbroers uit Hoek van Holland denken na over hoe zij hun bedrijf en producten presenteren. Wat daarbij goed helpt? Het feit dat de telers een topkwaliteit product op de markt zetten. “Wij hebben niet echt een marketeer in dienst,” aldus Wouter Duijvesteijn. “We vinden het zelf vooral leuk om dingen te verzinnen die opvallen.”

Lees meer: Beyond Chrysant: “Met elkaar de deuren open durven gooien”

Beyond Chrysant: “Continu willen verbeteren zit in ons DNA”

Beyond Chrysant teelt chrysanten vanuit de kas in Hoek van Holland, vlak langs de Waterweg. Op een luchtfoto weerkaatst de zon op het kasdek, terwijl op de achtergrond een schip de Waterweg opvaart en in de verte de Noordzee glinstert. Een mooi plaatje van een bijzondere kwekerij. “Continu willen verbeteren zit in ons DNA," aldus Martijn Duijvesteijn, één van de twee broers die het bedrijf leidt.

Lees meer: Beyond Chrysant: “Continu willen verbeteren zit in ons DNA”

Van der Avoird Trayplant: “Voor ons gaat het om people, planet en profit”

Zacht fruit is aan een opmars bezig. Toen Peter van der Avoird in 2002 begon met Van der Avoird Trayplant in de frambozen- en aardbeienplanten zag hij die trend al ontstaan. Maar succesvol ondernemen gaat bij Van der Avoird Trayplant om meer dan alleen de marges en de omzet. “Voor ons staan people op één, planet op twee en profit op drie,” legt Peter uit. “Dat is waar onze missie op is gebaseerd.”

Lees meer: Van der Avoird Trayplant: “Voor ons gaat het om people, planet en profit”

Van der Avoird Trayplant: “Ondernemen moet je alleen doen als je er volledig achter staat”

Van der Avoird Trayplant is de Europese marktleider in het produceren van aardbeien- en frambozenplanten van de allerbeste kwaliteit. Dat doet het bedrijf vanuit een hypermodern bedrijf in Molenschot/Bavel, vlakbij Breda. “We willen slim omgaan met onze pijlers people, planet en profit,” legt Peter van der Avoird, eigenaar van Van der Avoird Trayplant, uit.

Lees meer: Van der Avoird Trayplant: “Ondernemen moet je alleen doen als je er volledig achter staat”

Pagina nummers