Ga direct naar de inhoud.

Verhalen

Met de Tuinbouw Ondernemersprijs willen we goed ondernemerschap in de tuinbouw in de spotlight zetten. Dat doen we door de verhalen te vertellen van de genomineerden voor de Ondernemersprijs en het verhaal van de genomineerden voor de themaprijs. Ondernemerschap, technologie, de ontwikkelingen op het gebied van arbeid, succes, veerkracht en natuurlijk de visie op de toekomst van de tuinbouw, het komt allemaal voorbij de komende weken. Om van te leren en om je door te laten inspireren, dit is het DNA van de genomineerden van de Tuinbouw Ondernemersprijs.

Stolk Brothers: “In het topsegment moet het totale plaatje kloppen”

Het is 1925. Henk Stolk begint een sla- en komkommerbedrijf in Bergschenhoek. En nu, bijna 100 jaar later, zijn de achterkleinzoons David en Pieter met de hypermoderne anthuriumkwekerij Stolk Brothers genomineerd voor één van de meest prestigieuze prijzen in de tuinbouwsector. “Als familiebedrijf ligt de focus op continuïteit”, aldus Pieter, die sinds 2012 het bedrijf runt met zijn broer David.

Lees meer: Stolk Brothers: “In het topsegment moet het totale plaatje kloppen”

Erik en Michiel: “Bij De Oesterzwammerij tonen we een alternatieve, circulaire manier van landbouw”

De Oesterzwammerij is een circulaire kwekerij in Bloemendaal. Erik Boele en Michiel de Ruiter kweken er oesterzwammen op koffieprut en verwerken deze zwammen tot bitterballen en kroketten. “Het gaat ons niet alleen om het kweken en de producten, maar vooral om te laten zien hoe we dit soort circulaire landbouw vorm kunnen geven in en bij de stad - we noemen onszelf ook wel story tellers”, aldus Erik Boele.

Lees meer: Erik en Michiel: “Bij De Oesterzwammerij tonen we een alternatieve, circulaire manier van landbouw”

Iribov: “Wij zijn in eerste instantie een dienstverlenend bedrijf”

Weefselkweek is een tijdrovend proces. Het vereist een hoge mate van kennis- en kapitaalinvestering. Maar wie tegelijkertijd de techniek snapt en de praktische toepassingen ziet, kan er heel succesvol mee worden. Iribov is een bedrijf gespecialiseerd in weefselkweek, met ondersteunende afdelingen zoals een analyse lab. “We zijn soms meer dan tien jaar aan het investeren in protocollen voor bepaalde gewassen”, aldus Eloy Boon, “daar is ondernemerschap, vakmanschap en creativiteit voor nodig.”

Lees meer: Iribov: “Wij zijn in eerste instantie een dienstverlenend bedrijf”

Circular Plastics: “We willen impact op de footprint creëren met een closed loop van plastic recycling”

Ondernemerschap is kansen zien en benutten. Circular Plastics is ontstaan uit zulk ondernemerschap. In de sierteelt is plastic een veelgebruikt materiaal, en vanuit zijn rol bij bloemenverwerkingsbedrijf Fresco Flowers zag Jaap Buis de kans om van de plastic stroom in de bloemenveiling een closed loop te maken. “Eén van de dingen die we doen bij Circular Plastics is van het flexible plastic op de bloemenveiling hard plastic producten maken”, aldus Jaap, die met Circular Plastics genomineerd is voor de Themaprijs Circulair Ondernemen.

Lees meer: Circular Plastics: “We willen impact op de footprint creëren met een closed loop van plastic recycling”

David en Pieter Stolk: “Het belangrijkste is dat de plant vitaal blijft”

Stolk Brothers in Bergschenhoek is altijd een pionier geweest op het gebied van duurzaam ondernemen. Dertig jaar geleden begon de anthuriumkwekerij al met biologische gewasbescherming, ver voordat de regelgeving of markt daar om vroeg. “Onze vader werd ziek van chemische gewasbescherming”, aldus Pieter, die samen met broer David Stolk de kwekerij als vierde generatie runt. “Daarom werd biologische gewasbescherming een essentieel onderdeel van ons teeltproces.”

Lees meer: David en Pieter Stolk: “Het belangrijkste is dat de plant vitaal blijft”

De Oesterzwammerij: “Ons belangrijkste verdienmodel zijn de bitterballen en kroketten”

In de voormalige opslag -en wasruimtes van het voormalige klooster Euphrasia op het landgoed Dennenheuvel in Bloemendaal groeien gezonde oesterzwammen. De Oesterzwammerij is een kwekerij opgericht door Erik Boele - de Zeeuw en Michiel de Ruiter vanuit een circulaire en regeneratieve visie op (stads)landbouw. “Van elke kilo gemalen koffie blijft 998 gram over als restproduct. Slechts twee promille gaat in jouw kopje koffie”, legt Erik uit. “Dus je hebt een gigantische industrie van koffieboer tot koffiekopje met 99,8 procent afval van de oorspronkelijke grondstof. Dat moet je niet verbranden, vinden wij.”

Lees meer: De Oesterzwammerij: “Ons belangrijkste verdienmodel zijn de bitterballen en kroketten”

Eloy Boon: “Snelle groei is zowel een kans als een uitdaging”

Iribov ontstond ooit in 1992 als klein lab op een zolderkamer in een bollenschuur. Eloy Boon en zijn vrouw Evelien begonnen daar met eigen weefselkweek. Inmiddels is het een groot, vooraanstaand bedrijf met 600 medewerkers. Daar is enorm veel ondernemerschap bij komen kijken. “Ons werk vereist dat we tientallen jaren vooruit plannen”, aldus Eloy. “Maar we zijn niet bang om ook op korte termijn grote beslissingen te maken.”

Lees meer: Eloy Boon: “Snelle groei is zowel een kans als een uitdaging”

Edwin van der Eijk: “Ons personeel is ons grootste kapitaal, daar zijn we zuinig op”

Niet stil zitten, maar vooruitlopen. Dat omschrijft het karakter van familiebedrijf VDE Plant het beste. De kwekerij van groene planten in Woubrugge heeft als rode draad door de geschiedenis het innoveren. “We willen bieden wat de markt vraag, dat betekent dat je moet innoveren en verduurzamen, zonder dat je betrouwbaarheid en kwaliteit uit het oog verliest”, aldus Edwin van der Eijk, die samen met zus Karin en compagnon Hein Visser het bedrijf leidt.

 

Lees meer: Edwin van der Eijk: “Ons personeel is ons grootste kapitaal, daar zijn we zuinig op”

Jaap Buis: “Een meermalig systeem invoeren in je bedrijfsproces vraagt om vertrouwen”

Het volledig recyclen van doorgaans eenmalig gebruikte materialen, dat is het doel van Circular Plastics. Ze willen daarmee een grote impact op de footprint van verpakkings- en transportkosten maken. Voor hun Eco Flowerbox/FECT, die speciaal is ontwikkeld voor het vervoer van bloemen op Deense karren, is Circular Plastics genomineerd voor de Themaprijs Circulair Ondernemen. “Dit is een hele eer voor het werk dat we aan het doen zijn”, aldus Jaap Buis.

Lees meer: Jaap Buis: “Een meermalig systeem invoeren in je bedrijfsproces vraagt om vertrouwen”

Roobeek Group: “Elk uitdaging creëert nieuwe oplossingen”

Bij Roobeek Group staan de 120 mensen van de zeven bedrijven voorop. Die mensen zijn heel goed in wat ze doen. En wat ze doen, is meer dan alleen 5,8 miljoen planten per jaar kweken, verhandelen en afleveren in 28 Europese landen. Dat is mogelijk dankzij een geraffineerd webshop- en IT-systeem. “We hebben een hele nieuwe supply chain ontwikkeld”, aldus Frank Deriet, CEO van Roobeek Group. “Tegelijkertijd levert het systeem ons heel veel data op over welke planten populair worden in welke landen.”

Lees meer: Roobeek Group: “Elk uitdaging creëert nieuwe oplossingen”

Rob Wubben: “We zien steeds meer interesse komen in de biodegradable pot”

In november 2023 introduceerde Elstgeest Potplanten de volledige plasticvrije lijn Natural Gift op de markt. Groene planten in een biodegradable pot en duurzame verpakking. “Dit concept kan ook prima zonder hoes, hebben we onderzocht”, aldus Rob Wubben, operationeel directeur van Elstgeest Potplanten. “En we zien duidelijk vraag bij consumenten van groene planten naar dit soort concepten.”

Lees meer: Rob Wubben: “We zien steeds meer interesse komen in de biodegradable pot”

VDE Plant: “Er is zoveel mogelijk met een duidelijke visie, hard werken en de juiste mensen!”

Bij VDE Plant zijn ze verliefd op planten. De hele plant. Van bladeren tot wortels, in deze kwekerij kijken ze naar het totaalplaatje. En niet alleen van de plant, broer en zus Edwin en Karin van der Eijk kijken ook naar het totaalplaatje van het ondernemen. “We denken vanuit onze formule”, aldus Edwin. “Betrouwbaarheid, duurzaamheid, innovatie en kwaliteit, die formule laten we in alles terugkomen.”

Lees meer: VDE Plant: “Er is zoveel mogelijk met een duidelijke visie, hard werken en de juiste mensen!”

Pagina nummers