Ga direct naar de inhoud.

Verhalen

Met de Tuinbouw Ondernemersprijs willen we goed ondernemerschap in de tuinbouw in de spotlight zetten. Dat doen we door de verhalen te vertellen van de genomineerden voor de Ondernemersprijs en het verhaal van de genomineerden voor de themaprijs. Ondernemerschap, technologie, de ontwikkelingen op het gebied van arbeid, succes, veerkracht en natuurlijk de visie op de toekomst van de tuinbouw, het komt allemaal voorbij de komende weken. Om van te leren en om je door te laten inspireren, dit is het DNA van de genomineerden van de Tuinbouw Ondernemersprijs.

“Positieve verhalen zijn relevanter dan ooit”

De Tuinbouw Ondernemersprijs zet ondernemers in de tuinbouw in de spotlight. Laten zien hoe talentvol, vindingrijk en veerkrachtig de sector is. “De tuinbouw in Nederland is een topsector, omdat er zoveel goede ondernemers rondlopen,” aldus Arne Bac, Senior Sectormanager Tuinbouw bij de Rabobank. “Met de Tuinbouw Ondernemersprijs geven we elk jaar het visitekaartje af.”

Lees meer: “Positieve verhalen zijn relevanter dan ooit”

"Zonder vernieuwing is er geen glastuinbouw"

De Tuinbouw Ondernemersprijs zet kwekers in de spotlight. Maar ook in het bestuur zitten leden met een kwekersverleden. Marielle Ammerlaan was tot 2018 kweker van snij-cymbidium en snij-rozen. “Ik ben altijd al actief geweest in de tuinbouw,” aldus Mariëlle, die nu Manager Coöperatieve Diensten bij Royal FloraHolland is. “De Tuinbouw Ondernemersprijs is een plek voor echte kwekers, echte ondernemers.”

Lees meer: "Zonder vernieuwing is er geen glastuinbouw"

“In de tuinbouw heb je duurzaamheidsdoeners"

“De tuinbouwsector zit vol trotse, daadkrachtige ondernemers," aldus Bart Stengs, sectormanager Glastuinbouw bij Interpolis. “Dat zien wij als wij met hen in gesprek zijn over de continuïteit van de bedrijven of als ze schade hebben. Hoe weerbaar zij zijn én dat zij vooroplopen op maatschappelijke thema’s, dat wil je laten zien en dat mag ook gezien worden. Niet voor niets zijn wij al vanaf het begin betrokken bij de Tuinbouw Ondernemersprijs.”

Lees meer: “In de tuinbouw heb je duurzaamheidsdoeners"

"Onze tuinbouwondernemers zijn de uitblinkers van Nederland"

De tuinbouwsector is innovatief en verduurzaamt, en dat verhaal moet verteld worden. De huidige transitie naar een duurzame economie biedt mogelijkheden, want de glastuinbouwsector is een deel van de oplossing. Die overgang zal niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, maar onze tuinbouwondernemers hebben laten zien dat ze veerkrachtig zijn.

Lees meer: "Onze tuinbouwondernemers zijn de uitblinkers van Nederland"

“Innovatiekracht verdient een plek in de spotlight”

Inge Lardinois is bestuurslid van de Tuinbouw Ondernemersprijs en als MT-lid van de directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit verantwoordelijk voor het dossier tuinbouw bij het Ministerie van LNV. 

Lees meer: “Innovatiekracht verdient een plek in de spotlight”

“Er zit enorm veel kwaliteit in de tuinbouwsector”

Michiel is sinds 2018 onafhankelijk voorzitter van de Tuinbouw Ondernemersprijs. “Dit evenement bestaat sinds 1986, het is een voorrecht om dit te mogen leiden”.

Lees meer: “Er zit enorm veel kwaliteit in de tuinbouwsector”

Bestuur en jury Tuinbouw Ondernemersprijs maakt zich op voor Inschrijving 2023

Het bestuur en jury van de Tuinbouw Ondernemersprijs is klaar voor de uitreiking van 2023! Binnenkort kun je je inschrijven en/of bedrijven voordragen.

Lees meer: Bestuur en jury Tuinbouw Ondernemersprijs maakt zich op voor Inschrijving 2023

Gearbox maakt tuinbouw slimmer en wint themaprijs

Gearbox maakt tuinbouw slimmer

Het Westlandse Gearbox heeft zich in de afgelopen 5 jaar ontwikkeld van een R&D bureau voor de tuinbouw naar een indrukwekkende scale-up met een portfolio van producten van de kas tot de schuur die ook nog eens allemaal gebruik maken van uitwisselbare modules. Hierdoor zijn ze goed in staat samen met de eindgebruikers nieuwe producten te ontwikkelen. 

Lees meer: Gearbox maakt tuinbouw slimmer en wint themaprijs

Wijnen Square Crops beste ondernemer volgens de vakjury

Wijnen Square Crops teelt op twee locaties in Noord Limburg -Egchel en Grubbenvorst- op  50 hectare paprika’s, komkommers en mini-komkommers geteeld. Door deze omvang, maar ook doordat de bedrijven zijn uitgerust met de meest moderne technieken, wordt er professioneel, efficiënt en duurzaam geproduceerd.

Lees meer: Wijnen Square Crops beste ondernemer volgens de vakjury

Terugblik op Prijsuitreiking op 21 april

We kijken terug op een fantastische 35e uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022 en de themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw.Een jaar lang mogen de Limburgse telers zich dé ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. Directeur Pieter Wijnen ontving de prestigieuze prijs van Guido Landheer, plv Directeur Generaal van Ministerie van LNV, tijdens de goedbezochte bijeenkomst op 21 april op de Floriade in Almere.  Alle finalisten verdienen het om met hun ondernemerschap in de schijnwerpers te worden gezet. Zie in de video hoe we dit doen.

Lees meer: Terugblik op Prijsuitreiking op 21 april

Reactie uit het hart van Wijnen Square Crops

Jeetje wat was het spannend afgelopen donderdag! Het vertrouwen en de hoop dat wij de prijs mee naar huis zouden nemen, maakten in de dagen vooraf maar zeker donderdagochtend plaats voor onzekerheid en gezonde spanning. Waarom zou de jury voor ons en niet voor één van de andere ondernemingen gekozen hebben.

Op het moment van de bekendmaking kwam de ontlading en emotie; zeker gehoopt maar niet verwacht! Wat een eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen. En dat wij als Wijnen Square Crops een jaar lang deze onderscheiding en dus ambassadeur van de Nederlandse Tuinbouwsector mogen zijn. Het is meer dan een kroon op onze onderneming en we zijn blij dat de visie en strategie hoe wij ons bedrijf voeren wordt gezien en gewaardeerd. Het is een bevestiging dat we de juiste dingen doen en deze prijs geeft weer een extra boost om ons prachtige bedrijf verder door te blijven ontwikkelen.

We zijn donderdag in de loop van de dag, maar ook de dagen erna, overspoeld met positieve reacties, felicitaties, bloemen, taart en nog veel meer. Dit hadden we niet verwacht en wordt enorm door ons gewaardeerd.

 Namens alle medewerkers van Wijnen Square Crops hartelijk dank voor deze super mooie waardering!

 

Lees meer: Reactie uit het hart van Wijnen Square Crops

Wijnen Square Crops: ’De lange termijn continuïteit van ons bedrijf is de belangrijkste prioriteit’

In 1978 lieten Jac en Mia Wijnen vanuit Nootdorp een oude kas overkomen naar het Limburgse Egchel. Op het terrein werden augurken, sla, koolrabi en asperges geteeld. ‘Het was nog echt zo’n oude kas’, vertelt Pieter Wijnen, directeur van het huidige Wijnen Square Crops. ‘Met een houten roede en kit. M’n vader ging bij die teler in Nootdorp drie keer per week sla laden als vrachtwagenchauffeur, maar besloot op een gegeven moment de kas te kopen, naar Limburg te verhuizen en teler te worden.’ Dat ondernemerschap staat nog steeds aan de basis van het succes van Wijnen Square Crops.

Lees meer: Wijnen Square Crops: ’De lange termijn continuïteit van ons bedrijf is de belangrijkste prioriteit’

Pagina nummers