Ga direct naar de inhoud.

Verhalen

Met de Tuinbouw Ondernemersprijs willen we goed ondernemerschap in de tuinbouw in de spotlight zetten. Dat doen we door de verhalen te vertellen van de genomineerden voor de Ondernemersprijs en het verhaal van de genomineerden voor de themaprijs. Ondernemerschap, technologie, de ontwikkelingen op het gebied van arbeid, succes, veerkracht en natuurlijk de visie op de toekomst van de tuinbouw, het komt allemaal voorbij de komende weken. Om van te leren en om je door te laten inspireren, dit is het DNA van de genomineerden van de Tuinbouw Ondernemersprijs.

Sander van Kampen: “We hebben bewezen dat wasabi een rendabele teelt is”

Dutch Wasabi teelt wasabi in een kas in De Lier. Daarnaast teelt het bedrijf ook gember en biedt het allerlei bijbehorende producten aan via de webshop, gericht op (thuis)chefs die aan de slag willen met de Japanse keuken. Sinds een jaar zit Sander van Kampen voltijd in de kwekerij. “De grootste uitdaging is om het business model robuust en gezond te maken,” aldus de teler.

Lees meer: Sander van Kampen: “We hebben bewezen dat wasabi een rendabele teelt is”

Dutch Wasabi: Hoe een IT-consultant succesvol wasabi leerde telen in Nederland

Dutch Wasabi doet iets unieks: succesvol wasabi telen in een kas in Nederland. Maar daar blijft het niet bij. Sander van Kampen en zijn compagnons blijven puzzelen om nog meer uit de kwekerij te halen, zoals gember. “We richten ons op de chefkok en de thuischefs die een breed assortiment willen, maar wel met niche producten,” aldus Sander.

Lees meer: Dutch Wasabi: Hoe een IT-consultant succesvol wasabi leerde telen in Nederland

Porta Nova: “Kwaliteit leveren kan alleen als je samen optrekt”

Iedere dag beter dan de dag ervoor. Bij rozenteler Porta Nova is dat meer dan een mooie leus op een tegeltje. De processen in het bedrijf zijn volledig ingericht op dat motto, een continu verbeterproces. Daardoor zijn ze in staat om elk jaar 60 miljoen Naomi rozen van de hoogste kwaliteit bij mensen thuis te krijgen. “Samen kom je verder dan alleen,” aldus Stefan van Vuuren, directielid bij Porta Nova.

Lees meer: Porta Nova: “Kwaliteit leveren kan alleen als je samen optrekt”

Griffioen Wassenaar: “We redeneren achteruit voor onze teeltkeuzes”

Je moet het de klant zo makkelijk mogelijk maken. Dat is hoe ze bij Griffioen Wassenaar over hun producten denken. Of, zoals Algemeen Directeur Stefan Verbunt het zegt: “We redeneren achteruit. De retailer moet maximaal kunnen verdienen aan ons product, dus de doorstroom op de verkooptafels moet hoog zijn en dus denken wij vanuit de schapruimte terug naar de teelt, in plaats van andersom.” En daarin gaat de teler ver.

Lees meer: Griffioen Wassenaar: “We redeneren achteruit voor onze teeltkeuzes”

Beyond Chrysant: “Met elkaar de deuren open durven gooien”

Beyond Chrysant is goed in marketing. De chrystantenbroers uit Hoek van Holland denken na over hoe zij hun bedrijf en producten presenteren. Wat daarbij goed helpt? Het feit dat de telers een topkwaliteit product op de markt zetten. “Wij hebben niet echt een marketeer in dienst,” aldus Wouter Duijvesteijn. “We vinden het zelf vooral leuk om dingen te verzinnen die opvallen.”

Lees meer: Beyond Chrysant: “Met elkaar de deuren open durven gooien”

Beyond Chrysant: “Continu willen verbeteren zit in ons DNA”

Beyond Chrysant teelt chrysanten vanuit de kas in Hoek van Holland, vlak langs de Waterweg. Op een luchtfoto weerkaatst de zon op het kasdek, terwijl op de achtergrond een schip de Waterweg opvaart en in de verte de Noordzee glinstert. Een mooi plaatje van een bijzondere kwekerij. “Continu willen verbeteren zit in ons DNA," aldus Martijn Duijvesteijn, één van de twee broers die het bedrijf leidt.

Lees meer: Beyond Chrysant: “Continu willen verbeteren zit in ons DNA”

Van der Avoird Trayplant: “Voor ons gaat het om people, planet en profit”

Zacht fruit is aan een opmars bezig. Toen Peter van der Avoird in 2002 begon met Van der Avoird Trayplant in de frambozen- en aardbeienplanten zag hij die trend al ontstaan. Maar succesvol ondernemen gaat bij Van der Avoird Trayplant om meer dan alleen de marges en de omzet. “Voor ons staan people op één, planet op twee en profit op drie,” legt Peter uit. “Dat is waar onze missie op is gebaseerd.”

Lees meer: Van der Avoird Trayplant: “Voor ons gaat het om people, planet en profit”

Van der Avoird Trayplant: “Ondernemen moet je alleen doen als je er volledig achter staat”

Van der Avoird Trayplant is de Europese marktleider in het produceren van aardbeien- en frambozenplanten van de allerbeste kwaliteit. Dat doet het bedrijf vanuit een hypermodern bedrijf in Molenschot/Bavel, vlakbij Breda. “We willen slim omgaan met onze pijlers people, planet en profit,” legt Peter van der Avoird, eigenaar van Van der Avoird Trayplant, uit.

Lees meer: Van der Avoird Trayplant: “Ondernemen moet je alleen doen als je er volledig achter staat”

“Organische meststoffen zijn straks de license to produce”

Organische voedingsstoffen in de hoogwaardige teelt zijn de toekomst. Dat was de visie van Peter Klein toen hij in 2018 Biota Nutri oprichtte. Inmiddels telt de scale up twintig zelfgeproduceerde organische meststoffen en twintig personeelsleden. Een succesvol voorbeeld van een nieuwe toepassing binnen de tuinbouw, wat de nominatie voor de themaprijs 2023 verklaart. “We moeten als tuinbouw nog meer verduurzamen,” aldus Peter Klein.

Lees meer: “Organische meststoffen zijn straks de license to produce”

Hoe Biota Nutri met organische meststoffen de tuinbouw wil verduurzamen

Biota Nutri maakt biologische meststoffen die geschikt zijn voor de moderne teelt. Dat doen ze vanuit de overtuiging dat circulair en 100% duurzaam telen voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. Een perfect voorbeeld van een bedrijf dat past bij onze themaprijs ‘Nieuwe teelt, nieuwe toepassing’. “Uiteindelijk willen we onze bijdrage leveren aan het verduurzamen van de tuinbouw,” aldus founder Peter Klein.

Lees meer: Hoe Biota Nutri met organische meststoffen de tuinbouw wil verduurzamen

“Niche maakt relevant” - Hoe Theelers met een nieuwe toepassing de tuinbouw interessant houdt

Theelers is een uitstekend voorbeeld van een nieuwe toepassing binnen bestaande teelt. Vier telers met verschillende gewassen zetten hun reststromen in om thee te produceren. Dankzij het BioBased programma van GreenPort kon het initiatief opgezet worden. De initiële fase was een succes, nu is het tijd om door te pakken. Wat komt daarbij kijken?

Lees meer: “Niche maakt relevant” - Hoe Theelers met een nieuwe toepassing de tuinbouw interessant houdt

“We rekenen statiegeld op onze trays” - Hoe slim (her)gebruik van plastic bij Griffioen Wassenaar zorgt voor duurzame teelt

Griffioen Wassenaar is geen traditionele kweker. Althans, dat moeten we anders zeggen. Griffioen Wassenaar is een traditionele teler, maar ook een projectbureau dat “turn key” projecten in openbaar groen kan ontwerpen, aanleveren en opleveren. Een oorspronkelijk familiebedrijf met de teelt als basis en het ondernemerschap als dynamo, en inmiddels een investeerder en een Algemeen Directeur aan het hoofd. “We telen meer dan 800 soorten planten voor de retail," aldus Algemeen Directeur Stefan Verbunt. “En dat doen we zo duurzaam mogelijk.”

Lees meer: “We rekenen statiegeld op onze trays” - Hoe slim (her)gebruik van plastic bij Griffioen Wassenaar zorgt voor duurzame teelt

Pagina nummers