Ga direct naar de inhoud.

Genomineerden 2022

Deze topondernemers zijn genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022

De jury is duidelijk in haar oordeel: alle kandidaten tonen durf, visie en doorzettingsvermogen en zijn parels van de innovatieve tuinbouwsector. De finalisten zijn alle vier onderscheidend op alle aspecten van het ondernemerschap: innovatief met een continue drive tot verbetering van processen in het bedrijf, maar zetten zich ook in voor de ontwikkeling van de sector. Deze ondernemers werken met partners aan een duurzame en circulaire tuinbouw.

Winnaar 2022: Wijnen Square Crops

Voorloper in duurzame energie en teelt

Wijnen Square Crops teelt op twee locaties in Noord Limburg -Egchel en Grubbenvorst- op 18 hectare komkommers en mini-komkommers en op 32,5 hectare paprika. Door deze omvang, maar ook doordat de bedrijven zijn uitgerust met de meest moderne technieken, wordt er professioneel, efficiënt en duurzaam geproduceerd. Dat doet Pieter Wijnen met vakmensen, met veel kennis en ervaring doordat het bedrijf de mensen aan zich weet te binden. De ondernemers tonen daadkracht bij de inzet van duurzame energiebronnen. In 2012 is geïnvesteerd in geothermie in Grubbenvorst, in 2020 en 2021 in de inzet van biomassa op beide bedrijfslocaties, waarmee meer dan 65% van het eigen energieverbruik fossielvrij en duurzaam is.

Volgens de vakjury is Wijnen Square Crops een innovatief, marktgerichte en innovatieve onderneming dat goede initiatieven heeft genomen om duurzaam te telen. Er wordt daadkracht getoond bij de inzet van duurzame energiebronnen door inzet van biomassa op beide locaties waarmee meer dan 65% van het eigen energieverbruik fossielvrij en duurzaam is. Om goed personeel aan zich te binden verzorgt Wijnen een goede huisvesting voor de internationale medewerkers.  Van origine is Wijnen een traditioneel familiebedrijf, nu een bedrijf met familiecultuur waarbij de medewerkers worden gezien als een belangrijke continuïteitsgarantie voor de onderneming.

Wijnen Square Crops is voorgedragen door Rabobank.

Lees meer: Winnaar 2022: Wijnen Square Crops

Niels Kreuk bv

Pionieren in nieuwe teeltsystemen

Met de overname van het tulpenbedrijf van zijn ouders in 2005 wist Niels Kreuk dat hij het bedrijf in Andijk wilde automatiseren en vernieuwen naar de nieuwste manier van telen. Minder gebruik van energie, gewasbescherming en water waren daarbij de doelen. Niels Kreuk was de eerste in de tulpenteelt die de principes van Het Nieuwe Telen heeft toegepast in een kas met drie lagen. Verder investeerde hij in de nieuwste technieken met luchtverdeling bij de bewaring van de bollen.  Ook is er gezorgd voor een geautomatiseerd intern transport met het doel om gemakkelijker, flexibeler en lichter te werken en om daarmee een beter eindproduct te verkrijgen.

Volgens de vakjury is Niels Kreuk b.v. een bedrijf dat de laatste jaren op succesvolle manier is getransformeerd tot een duurzame en innovatieve tulpenkwekerij met lef en durf; een echte pionier van het tulpenvak. Naast de meerlagenteelt zijn de laatste jaren ook innovaties doorgevoerd in de bewaring van bollen. De focus van de ondernemer ligt op duurzame verbeteringen zoals hergebruik van water en led-belichting. De ondernemer heeft visie op kleinschalig ondernemen waardoor hij kansen ziet in het groeien met toegevoegde waarde. Dat doet Niels Kreuk met productie van verse gemengde boeketten voor vaste afnemers.

Lees meer: Niels Kreuk bv

OVATA

In harmonie met de natuur

OVATA heeft passie, duurzaamheid en beleving hoog in het vaandel staan. Het familiebedrijf van Hans Ammerlaan in Bleiswijk teelt sinds 1987 op 10 hectare ruim 13 miljoen succulenten (vetplanten) per jaar, die uit de hele wereld afkomstig zijn. De focus van de ondernemers ligt op kwaliteit, milieu en goede sociale arbeidsomstandigheden. De visie voor de toekomst op duurzaam ondernemerschap is helder: zo wil OVATA volgend jaar volledig biologisch telen en in 2025 alleen veenvrij substraat gebruiken. Het doel is om over 6 jaar het Skal-certificaat te behalen.

Volgens de vakjury is OVATA een ambitieus, innovatief en duurzaam familiebedrijf met een duidelijke visie en duurzame ontwikkeling naar de toekomst. OVATA heeft oog voor noviteiten op teeltgebied, en laat zien hoe nicheproducten – waarvan 75% uit eigen veredeling - groot worden door excellentie in processen. Er zijn de laatste jaren grote stappen gezet in het duurzaam ‘natuurlijk’ telen van succulenten. De vakjury waardeert de sociale betrokkenheid, zowel internationaal in Oeganda met het Because we care-project als lokaal met werkzaamheden voor mensen met afstand op de arbeidsmarkt.

OVATA is voorgedragen door MPS.

Lees meer: OVATA

Zentoo

Een kleurrijk collectief

De samenwerking van de chrysantentelers begon in 2007 met 4 kwekers en 20 hectare en is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging van 15 kwekers en ruim 100 hectare. Het collectief van chrysantentelers biedt meer dan 100 innovatieve variëteiten en produceert samen op jaarbasis 330 miljoen stelen. Met steeds vergaande vormen van concentratie en schaalvergroting is Zentoo inmiddels een merk. De wijze van samenwerken is uniek in de sierteelt. De kwekers hebben allemaal hun eigen ‘tuin’ maar delen met elkaar kennis en verkoop onder één merknaam en handelen met één portemonnee. Zentoo maakt gebruik van duurzame energiebronnen zoals Co2, een restproduct uit Rotterdam, de kassen worden verwarmd met aardwarmte en energiecentrales in plaats van aardgas. Ook wekken ze veel elektra op met grote aantallen zonnepanelen. Om jaarrond goede kwaliteit te kunnen waarborgen zet Zentoo steeds meer in op led-verlichting om het energieverbruik te verlagen.

De jury vindt Zentoo een aansprekend, ambitieus en duurzaam bedrijf dat de chrysantenteelt de laatste 10 jaar een boost heeft gegeven met goede marketingactiviteiten. Zij hebben zich laten zien als een betrouwbare innovator o.a. door de toepassing van LED-belichting en biologische gewasbescherming en datagedreven teelt waardoor optimalisatie van de teelt duurzaam wordt uitgevoerd.  De vergaande samenwerking met de telers in het collectief, maar ook met anderen in de sector, is de kern van het businessmodel van Zentoo.

Zentoo is voorgedragen door Royal FloraHolland.

Lees meer: Zentoo