Ga direct naar de inhoud.

Themaprijs

De Oesterzwammerij wint Themaprijs 2024 'Circulair Ondernemen'

De Oesterzwammerij is een circulaire kwekerij in Bloemendaal en teelt in de basisoesterzwammen op koffieprut. Erik Boele en Michiel de Ruiter kweken de oesterzwammen en bieden deze aan als alternatief voor vlees. Maar zij doen veel meer. Zo verwerken zij deze zwammen onder andere tot bitterballen en kroketten en wordt de inzet van reststromen als bodemverbeteraar onderzocht. Erik en Michiel stellen zich aan u voor. 

Oordeel van de jury: De Oesterzwammerij is een nieuwe vorm van tuinbouw en inspireert met een toepasbaar circulair concept op de rand van stad en platteland

De Oesterzwammerij is een inspirerend bedrijf dat een unieke positie heeft verworven in het sluiten van ketens op de rand van stad en platteland. De Oesterzwammerij laat zien dat het bij circulair om een transitie en een andere manier van denken gaat. Een nieuwe vorm van tuinbouw, gericht op het sluiten van  kringlopen en het benutten van stromen die in het algemeen als afval worden bestempeld. De basis van jullie bedrijf is om meerwaarde te halen uit reststromen en deze weer als grondstof te gebruiken voor hogere waarde: direct en indirect nieuwe voedselproducten. Hierin ziet de jury dat jullie zeer wendbaar zijn in het aanboren van nieuwe marktmogelijkheden. Ook dragen jullie bij aan bodemverbetering. En dat alles met een stevig sociaal aspect.

Uw bedrijf is een reproduceerbaar, en daarmee schaalbaar initiatief dat om nieuwe voedselketens gaat, naast klassieke tuinbouw. Jullie bedrijf heeft een zeer brede blik en is bezig met de gehele keten, niet alleen met jullie eigen bijdrage.

Jullie maken heel goed gebruik van het netwerk rondom jullie bedrijf om zo samen nieuwe waarde te creëren. Hierbij maken jullie gebruik van de reeds bestaande infrastructuur (sociaal, stedelijk en logistiek). Doordat jullie zeer open zijn in het delen van kennis, ontstaat er veel kruisbestuiving met andere partners en nieuwe ketens.  Hiermee neemt De Oesterzwammerij de rol aan van ambassadeur voor circulair ondernemen. Complimenten!

Voor de jury de winnaar omdat jullie circulariteit met hart en ziel omarmen. Een inspiratiebron voor velen en een toepasbaar circulair concept voor alle steden!

 

Maak kennis met de vier genomineerden van de Themaprijs 2024:

Elstgeest Potplanten

Voert circulariteit door op bestaande bedrijfsvoering

Lees meer: Elstgeest Potplanten

Circular Plastics

Circular Plastics: “We willen impact op de footprint creëren met een closed loop van plastic recycling”

Lees meer: Circular Plastics

Division Q

Technische innovaties voor de verduurzaming van de glastuinbouwsector 

Lees meer: Division Q

Oesterzwammerij

Teelt oesterzwammen op de reststroom koffieprut

Lees meer: Oesterzwammerij