Ga direct naar de inhoud.

Winnaars 2022

Winnaar Tuinbouw Ondernemersprijs 2022: Wijnen Square Crops: voorloper in duurzame energie en teelt

Wijnen Square Crops teelt op twee locaties in Noord Limburg -Egchel en Grubbenvorst- op 50 hectare paprika’s, komkommers en mini-komkommers geteeld. Door deze omvang, maar ook doordat de bedrijven zijn uitgerust met de meest moderne technieken, wordt er professioneel, efficiënt en duurzaam geproduceerd. Dat doet Pieter Wijnen met een team aan vakmensen, met veel kennis en ervaring doordat het bedrijf de mensen aan zich weet te binden. De ondernemers tonen daadkracht bij de inzet van duurzame energiebronnen. In 2012 is geïnvesteerd in geothermie in Grubbenvorst, in 2020 en 2021 in de inzet van biomassa op beide bedrijfslocaties, waarmee meer dan 65% van het eigen energieverbruik fossielvrij en duurzaam is.

Beoordeling door de vakjury:

Wijnen Square Crops een innovatief, marktgerichte en innovatieve onderneming dat goede initiatieven heeft genomen om duurzaam te telen. Er wordt daadkracht getoond bij de inzet van duurzame energiebronnen door inzet van biomassa op beide locaties waarmee meer dan 65% van het eigen energieverbruik fossielvrij en duurzaam is. Om goed personeel aan zich te binden verzorgt Wijnen een goede huisvesting voor de internationale medewerkers. Van origine is Wijnen een traditioneel familiebedrijf, nu een bedrijf met familiecultuur waarbij de medewerkers worden gezien als een belangrijke continuïteitsgarantie voor de onderneming.

De jury is onder de indruk van de veerkracht, weerbaarheid en flexibiliteit van de ondernemers van Wijnen Square Crops. De bevlogenheid is er eentje die zo kenmerkend is voor de tuinbouw, en zeker wordt getoond bij de directie van het bedrijf. Naast de bijzondere duurzame teeltmethoden, de drive om fossielvrij te telen, is de marketinggedachte ook vooruitstrevend voor de groentesector: Wijnen Square Crops teelt wat de klant wenst. De producten worden aangeplant als 80% daadwerkelijk is verkocht en dat toont visie. Wijnen Square Crops wint de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022 en is een jaar lang waardig ambassadeur van de Nederlandse tuinbouwsector.

Wijnen Square Crops is voorgedragen door Rabobank.

Winnaar themaprijs 2022

De eerste editie van de speciale themaprijs Robotisering en datagedreven telen is gewonnen door Gearbox Innovations. Het bedrijf uit Maasdijk ontwikkelt de slimme tuinbouwmedewerkers van de toekomst, waarvan de GearRover het winnende concept is. De GearRover biedt oogstassistentie in de teelt en inzicht in het oogstvolume en combineert daarbij robotica en vision met kunstmatige intelligentie om het dagelijks werk te vereenvoudigen, verbeteren of versnellen. . Het robot- en datasysteem is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de eindgebruikers en sluit goed aan op de gebruikerswensen van de telers. Met de Themaprijs Robotisering en datagedreven Tuinbouw laat de Tuinbouw Ondernemersprijs zien dat  de tuinbouw grote slagen maakt in de automatisering en digitalisering van processen voor de teelt en oogst van gezonde en veilige producten.