Ga direct naar de inhoud.

“Alle facetten van goed ondernemerschap staan in de spotlight”

Maak kennis met jurylid Jeroen van Buren

Sinds drie jaar is Jeroen van Buren weer terug als jurylid van de Tuinbouw Ondernemersprijs. De Managing director Consulting en mede- eigenaar van advies- en onderzoeksbureau Delphy heeft weer veel zin om de genomineerde bedrijven te analyseren. “Mijn werk bestaat al voor een groot deel uit het analyseren waar bedrijven goed in zijn en waar minder goed in,” aldus Jeroen. “Normaal is mijn doel om ze weer gezond te maken, vanuit Tuinbouw Ondernemersprijs is het juist mooi om te zien hoe gezonde bedrijven van binnenuit werken. Dat is leerzaam en inspirerend.”

Jeroen is opgegroeid in een telersfamilie. “Mijn ouders waren fruitteler,” vertelt hij. “Via een hbo-opleiding ben ik in 1990 als adviseur begonnen en uiteindelijk bij Delphy uitgekomen. Daar was en is altijd veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, waardoor ik ben doorgegroeid van consultant naar managing director voor de afdeling glastuinbouw. We helpen bedrijven met onafhankelijk advies en training, doen zelf onderzoek om nieuwe kennis te ontwikkelen en voeren  turn key tuinbouwprojecten uit in opdracht van investeerders, dus het zeer veelzijdig.”

Jeroen is dus een jurylid die veel bedrijven kent en van binnenuit mocht bekijken. “Het helpt met het maken van de juiste beoordeling,” legt hij uit. “En om het goede te zien in bedrijven. We gaan nu een moeilijke tijd door, diverse tuinders hebben het zwaar, maar het heeft geen zin om mee te gaan huilen. De Tuinbouw Ondernemersprijs is relevanter dan ooit. Je moet de situatie niet ontkennen, maar wel  de kansen blijven zien. De bedrijven die genomineerd zijn, werken heel inspirerend voor de rest van de sector. Alle facetten van goed ondernemerschap staan in de spotlight. Dat is altijd belangrijk, maar nu helemaal.”

“In Nederland loopt de glastuinbouw nog steeds voorop in de productie van voedsel, bloemen en planten,” besluit Jeroen. “Veel grote tuinders zitten al ver in het proces op weg naar fossielvrij telen. Het Nieuwe Telen krijgt steeds meer voeten in de aarde, schoon en duurzaam. We doen dat op hoog niveau in ons land en zijn een voorbeeld voor het buitenland. Maar we leggen ook de lat hoog. We ontwikkelen techniek die we hier toepassen, maar ook in het buitenland voordeel oplevert. Ook dat vieren we met de Tuinbouw Ondernemersprijs.”