Ga direct naar de inhoud.

Bestuurslid Arne Bac: “Wij zijn een sector van oplossingen”

“De tuinbouw is een mooie sector, maar met enorme uitdagingen”, aldus Arne Bac, sectormanager tuinbouw bij Rabobank en al drie jaar bestuurslid bij de Tuinbouw Ondernemersprijs. “Maar die uitdagingen zijn lang niet altijd op de juiste manier in beeld in de maatschappij. De Tuinbouw Ondernemersprijs geeft ons een middel om aan de hand van succesbedrijven te laten zien hoe innovatief de tuinbouw om gaat met die uitdagingen.”

Het is duidelijk dat Arne een groot hart heeft voor onze sector. Hij loopt dan al aardig wat jaartjes mee. “Als sectormanager ben ik bij Rabobank verantwoordelijk voor de kennisontwikkeling van onze bank op tuinbouwgebied. Met mijn team zorgen we voor sectorrapporten, die iedereen kan inzien.”

“Ook ben ik medeverantwoordelijk voor het financieringsbeleid, en heb ik natuurlijk vanuit de bank een ambassadeursrol voor de sector. In die hoedanigheid ben ik bestuurslid van de Tuinbouw Ondernemersprijs, maar ook bestuurslid bij Greenports Nederland, waarmee we nu samen de Themaprijs doen.”

Visitekaartje

“Zolang de prijs bestaat heb ik altijd met veel genoegen gekeken naar de prachtbedrijven, zowel de genomineerden als de winnaars”, gaat Arne verder. “Ze zijn echt een visitekaartje voor de sector. En waar de Tuinbouw Ondernemersprijs zelf een echte ouvreprijs is, kunnen we nu met de Themaprijs ook andere bijzondere bedrijven in de spotlight zetten.”

Elkaar versterken

“Dat laatste zag je ook goed terug in het evenement afgelopen jaar, bij Koppert Cress. Het was misschien kleinschaliger dan voorgaande editie, maar daardoor had het aanwezige publiek elkaar ook echt wat te brengen. Minder massaal, meer netwerken. En de presentatie van de innovatieve startups die tentoongesteld worden was ook een mooie aanvulling. Tijdens het goed georganiseerde evenement zag je weer hoe we elkaar kunnen versterken in onze sector, dat is mooi.”

Grotere druk

Dat we elkaar nog meer moeten opzoeken, ziet Arne als een must voor een succesvolle tuinbouwtoekomst. “We moeten kiezen of we een sector van de problemen willen zijn, of een sector van de oplossingen”, legt hij uit. “Volgens mij bewijst deze sector al decennia lang dat laatste. Maar de verwachtingen van de maatschappij worden steeds hoger, de druk van de media steeds feller. Dit beïnvloedt bijvoorbeeld de ambities op bijvoorbeeld klimaat, die zullen nog sneller bereikt moeten worden.”

Drie tandjes harder

“Wij zien vanuit Rabobank dat ondernemers die mee gaan in de ontwikkelingen een heel goede toekomst hebben”, constateert Arne. “We weten dat ondernemers hard werken, en de meesten ook echt ambitieus zijn op het gebied van innovatie, duurzaamheid en bijvoorbeeld arbeid. Maar je zult moeten accepteren dat de maatschappij desondanks verlangt dat je nog twee of drie tandjes harder gaat.”

Bijzonder weerbaar

Arne ziet de toekomst van de tuinbouw in ieder geval positief in. “We hebben nogal wat te verduren gehad de afgelopen drie jaar”, zegt hij. “Maar dat is een plus. Corona leek in het begin onoverkomelijk, maar toch waren er uiteindelijk nauwelijks afvallers. Ook de energiecrisis hebben we overleefd, en met de komende energiebelasting zie je dat veel bedrijven nog sneller gaan verduurzamen. Deze sector is bijzonder weerbaar, en daar kun je trots op zijn.”

De volgende stap

“Twee, drie grote crises in korte tijd, en toch komen we er telkens weer sterker uit. Dat geeft mij enorm veel vertrouwen in de volgende stap die we gaan zetten als sector. En ik weet nu al dat de genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs en de Themaprijs daarin een belangrijke rol spelen, en gaan spelen. Deze prijs geeft de sector daarmee mooie, sterke gezichten, en dat versterkt de rol van de tuinbouw in de politiek en de maatschappij.”