Ga direct naar de inhoud.

Bestuurslid Cor de Fijter: “Gezamenlijk kunnen we als sector heel veel vooruitgang boeken”

“Het is mooi om met de Tuinbouw Ondernemersprijs te werken aan de zichtbaarheid van de sector en de keten”, aldus Cor de Fijter. “Deze prijs, de nominaties en alles dat er omheen gebeurt vertelt het verhaal van de ontwikkelingen in de tuinbouw, en wat onze sector betekent voor de samenleving. Ik ben trots dat ik daar aan een steentje mag bijdragen.”

Cor is nu twee jaar bestuurslid bij de Tuinbouw Ondernemersprijs namens Flynth. Deze advies- en accountancyorganisatie is al ruim een decennium partner van de prijs, en staat altijd klaar om ondernemers te helpen ambities te verwezenlijken vanuit hun expertise en brede dienstverlening. Daarin is het bedrijf zelf ook erg ambitieus.

“We willen met een datagedreven aanpak een centrale rol voor onze adviesfunctie, versterking van onze sectoraanpak en een verdere groei van onze auditdiensten”, aldus Cor. “We leveren graag een bijdrage aan de verduurzaming in de tuinbouwsector, en daar past het partnerschap met de Tuinbouw Ondernemersprijs goed bij.”

Transitie

“De prijs is een natuurlijke manier om goed en duurzaam ondernemerschap te belonen en tegelijkertijd innovatiekracht te laten zien en stimuleren. Dat maakt de prijs ook in 2023 heel relevant. De tuinbouwsector is een essentieel onderdeel van de transitie van naar een duurzame economie. De tuinbouw zal dus moeten blijven innoveren. Dat zie je ook terug in de trends op het gebied van energie, gewasbescherming, arbeidsvoorzieningen, emissiereductie en waterbeheer. Alles staat in het teken van duurzaam, circulair, digitaal en gerobotiseerd, daarin lopen diverse ondernemers in onze sector echt voorop.”

Duurzaamheidsreis

Cor is positief over de toekomst van de Nederlandse tuinbouw. “We leveren gezonde en goed geproduceerde producten, of het nu gaat om de groente of de bomen, planten en bloemen die een gezonde omgeving creëren voor mensen. Er gebeurt al heel veel, en toch staan we pas aan het begin van een duurzaamheidsreis, mede gestimuleerd door een steeds veranderend landschap van maatschappelijke en milieuvereisten.”

Veerkracht

“De ruimte om duurzame oplossingen te vinden wordt steeds kleiner, dat zien we wel”, gaat Cor verder. “Technisch is er steeds meer mogelijk, maar het vindt plaats binnen ondernemerschap. De kostprijsstijging die voortvloeit uit de duurzaamheidstransitie is de grootste uitdaging. Het hoeft ook niet nu al perfect te zijn, het leren en aanpassen aan veranderende omstandigheden is deel van het proces. De veerkrachtige tuinbouwsector heeft bewezen daar heel goed in te zijn.”

Collectieve inspanning

Naast de uitdagingen ziet Cor ook veel kansen. “Om voorloper te blijven bij wereldwijde innovaties zijn cross-overs met andere sectoren essentieel. Denk daarbij aan de energiesector, of de zorg. Maar de verduurzamingsslag is niet per direct even geregeld, en in die voortdurende verbeteringsslag moeten we de overheid en maatschappij wel meenemen. Dat alles vereist een collectieve inspanning, met gezamenlijke doelen, een gedeelde visie en open communicatie tussen ketenpartners.”

Juiste evenwicht

Kortom, bedrijven moeten in staat zijn op de lange termijn zowel te focussen op samenwerkingsmogelijkheden als op concurrentievoordelen. “Het vinden van het juiste evenwicht is complex”, aldus Cor. “Maar gezamenlijk kunnen we veel vooruitgang boeken. Vernieuwing is er dan ook constant op gericht glastuinbouwbedrijven schoon en energiezuinig te laten produceren, met respect voor de aarde, zo min mogelijk gebruik van grondstoffen en met aandacht voor mens en omgeving. De Tuinbouw Ondernemersprijs is daarbij een mooi platform om succesvolle ondernemers op dat vlak in de spotlight te zetten en dit verhaal te vertellen.”