Ga direct naar de inhoud.

“De ondernemers geven me het volste vertrouwen dat de sector succesvol blijft”

Maak kennis met juryvoorzitter Rutger Lommerse

Rutger Lommerse is juryvoorzitter voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Er ligt weer een eervolle en dankbare taak op hem te wachten. “De Tuinbouw Ondernemersprijs is het hoogste niveau tuinbouw dat we hebben in Nederland,” geeft Rutger aan. “Het is de centrale uiting van het beste dat we hebben op het gebied van ondernemerschap in onze sector. Dat is relevanter dan ooit!”

In 2018 werd Rutger benaderd als jurylid. Hij is inmiddels 35 jaar actief in de tuinbouwsector als adviseur en manager, onder andere als programmamanager van de Greenports. “We gaan een lastige periode door, momenteel,” legt Rutger uit. “We hebben te maken met een versnelde energietransitie, het watervraagstuk, ontwikkelingen op het gebied van gewasbescherming en ga zo maar door. Maar je ziet dat het Nederlandse tuinbouwcluster, inclusief de veredelings- en toeleveringsbedrijven, enorm dynamisch is. Zij blijven innoveren, of innovaties aanpassen aan de tuinbouwuitdagingen, bewijzen dat binnen Nederland en gaan daarna de hele wereld over.”

“De taak van de Tuinbouw Ondernemersprijs is het promoten van de innovaties en de mensen in de sector. Zij zien altijd oplossingen en weten dat keer op keer succesvol te implementeren. Aan ons de taak als jury om de prestaties kritisch te beoordelen en het beste van het beste in de spotlight te zetten. Tegelijkertijd stimuleert de prijs weer innovatie, en inspireert het tot het verbeteren van ondernemerschap in de hele sector. Dat is een mooie dynamiek.”

Over de sector in het algemeen maakt Rutger zich dan ook geen grote zorgen. “We maken momenteel een enorme slag naar verduurzaming,” aldus Rutger. “Consumenten willen nu eenmaal een product dat aansluit bij hun duurzame normen en waarden. Dat doet er toe, dat willen we ook als sector. In beweging blijven naar steeds duurzamere productiemethodieken is de belangrijkste factor in het succes van de tuinbouwsector momenteel, en dat proces transparant en zichtbaar maken. Daarbij geven de ondernemers die ik voorbij zie komen als juryvoorzitter me het volste vertrouwen dat we als tuinbouwcluster  goed op weg zijn.”