Ga direct naar de inhoud.

Edwin van der Eijk: “Ons personeel is ons grootste kapitaal, daar zijn we zuinig op”

Niet stil zitten, maar vooruitlopen. Dat omschrijft het karakter van familiebedrijf VDE Plant het beste. De kwekerij van groene planten in Woubrugge heeft als rode draad door de geschiedenis het innoveren. “We willen bieden wat de markt vraag, dat betekent dat je moet innoveren en verduurzamen, zonder dat je betrouwbaarheid en kwaliteit uit het oog verliest”, aldus Edwin van der Eijk, die samen met zus Karin en compagnon Hein Visser het bedrijf leidt.

Met Karin en Edwin, bijgestaan door compagnon Hein, zit de derde generatie in VDE Plant. Vader Teun en oom Bert runde de kwekerij tot ongeveer halverwege de jaren ’90. Opa Van der Eijk was de originele oprichter in 1948, en vanaf het begin bezig met innoveren. “In de jaren ’70 switchten we van kolen naar gas”, aldus Karin. “Daarmee ging VDE Plant als één van de eerste duurzamer met energie om. Nu zijn we steeds efficiënter aan het telen om uiteindelijk het gebruik van gas tot een minimum te beperken. In Woubrugge zitten te weinig andere telers om een aardwarmteput te boren, die investering is simpelweg te hoog. Maar we maken wel andere stappen om energieverbruik te verkleinen.”

Energie besparen

“Zo hebben we ontvochtigers in de kas geplaatst, een e-boiler geïnstalleerd en een extra condensor achter de wkk gezet”, gaat Karin verder. “Dat scheelt al veel energie, net als de energieschermen. Ook is stegdoppel geïnstalleerd in plaats van glas, waarmee we veel energie besparen en tegelijk het licht heel diffuus krijgen. Dat is goed voor de planten, want uiteindelijk is kwaliteit net zo belangrijk als duurzaamheid.”

Testen

VDE Plant maakt ook al meer dan 20 jaar gebruik van gerecycled plastic in de teelt potten en onderzoekt hoe nutriënten gebruikt kunnen worden op organische basis, in plaats van synthetische. Inmiddels gebruiken we nagenoeg een jaar Greenswitch®. Dat is een duurzame nitraatmeststof uit drijfmest. “Met onze vaste leveranciers testen we de mogelijkheden van organische meststoffen uit reststromen, net zoals dat we kijken of we volledig veenvrij kunnen telen. Dit zijn belangrijke ontwikkelingen om onze footprint te verminderen.”

Footprint berekenen

“Twintig procent van ons assortiment bestaat uit al uit het concept Hydroponie”, aldus Edwin. “Daarbij telen we op water en zijn de wortels ook zichtbaar in het eindproduct. De marktvraag en onze drang om innovatief te verduurzamen komen daar samen. We zijn sinds 2015 bezig met het verminderen van onze footprint. Daarom hebben we vorig jaar ook gekozen om als één van de eerste telers aan de slag te gaan met de Flori Footprint Tool, die de footprint berekent volgens het concept van FloriPEFCR. We omarmen zulke verduurzamingsmiddelen met liefde, want daar willen we in voorop lopen.”

Inspraak van personeel

Het karakter van het familiebedrijf uit zich in het innoveren op verduurzaming, maar ook op sociaal vlak. Het personeel is nauw betrokken bij de bedrijfsvoering. “We hebben naast de directie een MT met vier mensen”, aldus Karin. “Maar we overleggen ook regelmatig met vertegenwoordigers van alle medewerkers over de bedrijfsvoering. En onlangs hebben we een OR ingericht, die een afspiegeling vormt van de werkvloer. Ons personeel is ons grootste kapitaal, daar zijn we zuinig op.”

Iedereen blij

Ook werken er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het bedrijf. “Ja, dat is mooi om te zien”, gaat Karin verder. “Zij ontwikkelen zich echt in het bedrijf, dat soms ook ouders verbaasd zijn hoe actief en communicatief hun kind is hier bij ons op de vloer. Daar wordt iedereen blij van.”

Als één van de weinige telers in Woubrugge wil VDE Plant ook een rol spelen in de omgeving. “We sponsoren veel lokale verenigingen, zoals de verenigingen die zich inzetten voor jongeren, ouderen, de kerk, noem maar op. En we zorgen voor werkgelegenheid voor zowel scholieren als zestig plussers die elders niet meer aan de slag kunnen. Wij zijn hartstikke blij met hun inzet, van jong tot oud.”

Flexibel

Er zit geen extern kapitaal in VDE Plant en ook de derde generatie telers wil dat graag zou houden. “Het houdt ons flexibel”, aldus Edwin. “We kunnen snel schakelen als het gaat om de teelt, de productontwikkeling, maar ook op het gebied van verduurzaming en personeel. In goede tijden en in mindere tijden, natuurlijk. We doen dit echt met elkaar, en dat geeft ontzettend veel energie.”