Ga direct naar de inhoud.

Partner Greenport West-Holland over samenwerking rondom de themaprijs

Maak kennis met Jolanda Heistek, directeur Greenport West-Holland, dit jaar de mede-organisator van de themaprijs 'Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen'

Nieuwe teelt, nieuwe toepassingen. Dat is dit jaar het onderwerp van de Themaprijs. Partner Greenport West-Holland heeft daarin meegedacht. “Het is noodzakelijk om de waarde en de marge van de tuinbouw te vergroten door product- en procesvernieuwing. En op die manier de weerbaarheid en wendbaarheid van ondernemers te versterken,” aldus Jolanda Heistek, directeur van Greenport West-Holland. “Nieuwe verdienmodellen rondom de tuinbouw zorgt voor nieuwe kennis, nieuwe bedrijven en nieuwe mensen in het tuinbouwcluster, daar zetten we graag de spotlight op.”

In het recent gerenoveerde provinciehuis van de provincie Zuid-Holland staat een tafel die onder andere is gemaakt uit vezels van de stengel van freesia’s. “Straks komen niet alleen de bloemen in je huis uit de tuinbouw, maar ook de vaas waar ze in staan,” gaat Jolanda verder. “En snijd je de tomaten voor de salade op een keukenblad waarin vezels van tomatenplanten zijn verwerkt. De tuinbouw wordt steeds meer circulair, dat past ook bij de missie die we als Greenport West-Holland hebben, en via de themaprijs willen we de vooruitstrevende bedrijven in dit segment van het tuinbouwcluster graag een podium geven.”

Vorig jaar won Gearbox de themaprijs Robotisering en Digitalisering, uitgereikt op de Floriade. Gearbox mocht vervolgens tijdens het jaarevent van de Greenport West-Holland komen vertellen over hun missie, net als de drie andere genomineerden van de themaprijs. “Dat gaat een terugkerend onderdeel van ons jaarevent worden. Vernieuwende ondernemers het podium geven,” legt Jolanda uit. “Elk moment dat je iets kunt vieren, moet je het vieren. Zo zie ik de Tuinbouw Ondernemersprijs zelf ook. Een podium waarmee we de kwaliteiten, innovaties en visies van de beste ondernemers uit onze sector naar voren kunnen schuiven en laten zien aan de buitenwereld.”

De vele innovaties en verduurzaming van de tuinbouwsector krijgt een podium bij de Tuinbouw Ondernemersprijs. “Maar dat is slechts de eerste stap,” gaat Jolanda enthousiast verder. “De komende vijf tot tien jaar is het van belang dat we als cluster weer midden in de samenleving komen te staan. Die verbinding tussen tuinbouw en maatschappij, daar moeten we voor gaan. Dat is de circulaire metropool die we voor ogen hebben, waarbij ons cluster zorgt voor werkgelegenheid, duurzame energie, en natuurlijk geluk en gezondheid in de vorm van groenten, bloemen en planten.”

“De tuinbouwsector is een belangrijke pijler onder de economie, maar zorgt ook voor ons levensonderhoud en welzijn,” besluit Jolanda. “We moeten de maatschappij laten zien dat het essentieel is om dit te behouden en dat het netto veel meer oplevert dan het kost. De Tuinbouw Ondernemersprijs laat zien hoe goed de innovaties, verduurzaming en arbeidsprocessen bij de top van de sector is, de themaprijs ‘Nieuwe Teelt, Nieuwe Toepassingen’ laat zien hoeveel meer nog de tuinbouw betekent voor de samenleving dan de primaire producten die uit de kas komen. En daarmee de waarde van de bijproducten voor verschillende toepassingen. Het is mooi om daaraan mee te mogen werken.”