Ga direct naar de inhoud.

“In de tuinbouw heb je duurzaamheidsdoeners"

Maak kennis met bestuurslid en penningmeester Bart Stengs

"De tuinbouwsector zit vol trotse, daadkrachtige ondernemers," aldus Bart Stengs, sectormanager Glastuinbouw bij Interpolis. “Dat zien wij als wij met hen in gesprek zijn over de continuïteit van de bedrijven of als ze schade hebben. Hoe weerbaar zij zijn én dat zij vooroplopen op maatschappelijke thema’s, dat wil je laten zien en dat mag ook gezien worden. Niet voor niets zijn wij al vanaf het begin betrokken bij de Tuinbouw Ondernemersprijs.”

“In de tuinbouw zie je dat ondernemers niet blijven hangen in denken, maar ook gaan doen. Zo ook bij duurzaamheid. Het zijn duurzaamheidsdoeners," geeft Bart enthousiast aan. Als voorbeelden benoemt hij de klimaatcomputers in de jaren ‘70 en de vroegtijdige inzet van warmtekracht-koppeling. “De sector was één van de eerste die serieus aan de slag ging met aardwarmte. Op dit moment draagt zij met veel duurzame oplossingen bij aan de Nederlandse energietransitie. Restwarmte is daar een actueel voorbeeld van. De tuinbouw heeft daarmee enorm veel toegevoegde waarde voor de maatschappij. Dat is het verhaal dat we elke dag moeten vertellen. En daar helpt de Tuinbouw Ondernemersprijs enorm bij.”

Meer steun voor koplopers energietransitie

Verantwoorde voedselproductie en het maken van prachtige bloemen en planten die bijdragen aan gezondheid en geluk, dat is waar de sector zich voor inzet. Interpolis wil daar graag bij helpen. Dat gaat verder dan een verzekering. Veilige kas, veilig werken, gezondheid en geluk en innovatie. Het zijn vier pijlers waar de verzekeraar zijn klanten dagelijks bij ondersteunt. “De hoofdlijn is dat ondernemers goed kunnen blijven ondernemen en werken aan hun toekomst zonder stilstand of schade. Samen met kwekers, kassenbouwers, installateurs en toeleveranciers leren we iedere dag. We werken met elkaar aan die sterke glastuinbouwsector door samenwerking en innovatie. Dat past bij de ondernemers die vooruit willen.”

De tuinbouw is een onderscheidende duurzaamheidsdoener

Zo draagt de sector bij aan duurzaam samenleven en maatschappelijke vraagstukken rond CO2-emissie en energie. “Er is op dit terrein nu veel te doen,” aldus Bart. “Het zijn de koplopers in de tuinbouw die hier actief in zijn. Zij realiseren opgaven in de energietransitie, op het gebied van duurzaamheid, maar ook door invulling van toekomstige arbeid door digitalisering van productieprocessen en ‘groene kennis’. De tuinbouw is een onderscheidende duurzaamheidsdoener. Wat ons betreft mag het kabinet meer doen om deze doeners te steunen met een beter beleid gericht op een efficiënte duurzame energietransitie.”

De toekomst in praktijk

“Voor mij is de Tuinbouw Ondernemersprijs te vergelijken met Wimbledon,” gaat Bart verder. “Een lange traditie waar toppers uit de sector zich mogen presenteren aan de buitenwereld. Niet alleen met de prijs zelf, maar ook met de themaprijs. Vorig jaar zetten we start-ups en scale-ups op het gebied van digitalisering en robotisering in de spotlight, mensen van buiten de tuinbouw waren echt verrast wat zich aan innovatie afspeelt in onze sector. In de toekomst zal de tuinbouw een grote rol blijven spelen in Nederland, als decentrale energieproducent, bijvoorbeeld. Maar ook dankzij innovatieve tools, zoals software die we nu samen in Hortivation ontwikkelen. Daardoor wordt het makkelijker om vanuit Nederland kassen op afstand aan te sturen. Zo kan de glastuinbouw dezelfde maatschappelijke rol voor regio’s en steden in andere landen op zich kan nemen. Bij de genomineerden van de Tuinbouw Ondernemersprijs zie je deze nabije toekomst vaak al in de praktijk.”