Ga direct naar de inhoud.

Jurylid Anne-Lotte Boudeling: “Het is mooi om te zien hoeveel kansen voor circulariteit er zijn voor de tuinbouw”

Dit jaar gaat de Themaprijs over circulariteit. We stellen graag de juryleden voor die zich over de genomineerden gaan buigen. Zoals Anne-Lotte Boudeling, beleidsmedewerker en ketenadviseur  bij het Ministerie van LNV. Ze heeft een aantal grote duurzaamheidsthema’s in de tuinbouw in haar portefeuille. “De tuinbouw is in alle opzichten een bijzondere sector”, aldus Anne-Lotte. “Enerzijds onderdeel van het nationale energiesysteem, en anderzijds een essentiële landbouwsector. Dat maakt het heel interessant.”

Vorig jaar maakte Anne-Lotte de overstap van een grote bloemenhandel in de tuinbouw naar de overheid. “Ik was geïnteresseerd om aan de slag te gaan met de verduurzaming van de bredere sector ”, aldus Anne-Lotte. “Bij een bedrijf kun je heel praktisch verduurzamen, maar ben je vooral actief binnen de strategie en scope van het bedrijf.”

Ideaalbeeld

“Juist het bredere perspectief dat ik nu vanuit de overheid heb vind ik interessant. Zeker vanuit mijn rol als ketenadviseur spreek je met alle betrokkenen, van de individuele bedrijven tot de financiële instellingen en overkoepelende organisaties. We hebben grote ambities voor de komende tientallen jaren, en het is zaak om met de betrokken partijen terug te gaan redeneren, zodat we uitkomen bij de stappen die we nu kunnen zetten om over uiteindelijk bij dat ideaalbeeld te zijn.”

Sector overstijgend

“Het is mooi om te zien hoeveel kansen er zijn voor de tuinbouwsector”, gaat Anne-Lotte verder. “Dat moet ook wel, want de ambities voor de komende jaren zijn hoog. Met name de landelijke en provinciale gebiedsaanpak is interessant voor circulariteit, omdat we daar echt sector overstijgend bezig zijn. De reststroom uit de ene sector koppelen als grondstof voor een andere sector, op dat niveau is dat te verwezenlijken.”

Opschalen

“Tegelijkertijd zie je dat het soms lastig is om goede plannen op te schalen. Dan hebben we prachtige onderzoeksresultaten,  maar dan blijkt de praktijk toch weerbarstiger te zijn en lukt het niet zomaar om tientallen tot honderden bedrijven te laten profiteren van dat succesvolle onderzoek. Daar ligt de uitdaging.”

Impact

“Opschaalbaarheid is ook iets waar we naar kijken bij de genomineerden van de Themaprijs”, gaat Anne-Lotte verder. “Een goed idee is een goed idee, maar creëert het ook echt impact in de sector? Oftewel, is het concept of de visie van de genomineerden op te schalen binnen de sector, bij andere bedrijven? Dat telt wel mee.”

Ambassadeur

Als jurylid van de Themaprijs Circulariteit is ze enthousiast over de deelnemers. “Zo verschillend”, aldus Anne-Lotte. “Dat is heel mooi om te zien. Uiteindelijk moet de winnaar ook een goede ambassadeur zijn voor de sector, die de voorlopersrol omarmt en in staat is om goed te laten zien hoe hard de tuinbouw zich ontwikkeld op het gebied van circulariteit.”