Ga direct naar de inhoud.

Maak kennis met de vakjuryleden themaprijs 'Nieuwe Teelten, nieuwe toepassingen'

Voor de beoordeling van de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’, welke we dit jaar organiseren met regiopartner Greenport West-Holland, roepen we de hulp in van 3 vakexperts met kennis en kunde rondom dit thema:

  • Eric Poot, teamleider Gewasmanagment & Teelt - Glastuinbouw & Bloembollen bij WUR en Thema coördinator Kennis & Innovatie van de Greenport West-Holland. “Samen met onderzoekers in mijn team, heb ik een aantal jaar geleden het programma Kas als Apotheek gelanceerd. Dit programma is in de loop van de jaren verbreed van onderzoek naar de teelt van planten onder glas voor inhoudsstoffen (voor onder meer groene gewasbescherming), naar onderzoek hoe je ‘nieuwe’ gewassen voor de Nederlandse glastuinbouw kunt telen. Denk aan specerijen als vanille, zwarte peper en saffraan, producten als koffie, cacao en katoen, en waarschijnlijk het meest succesvol als het om praktijkintroductie gaat: tropisch fruit als papaya en passievrucht. Als jurylid zal ik vooral letten op het vernieuwende aspect voor de Nederlandse tuinbouw, en het ondernemerschap dat nodig is om het product ook daadwerkelijk in de markt te zetten, waarbij soms ook de samenwerking met voor de tuinbouw nieuwe ketenpartners moet worden ontwikkeld.”
  • Willem Kemmers, programmaregisseur Biobased Circular bij Greenport West-Holland. “Inmiddels ben ik 25 jaar werkzaam op het gebied van innovaties en business development waarvan de laatste 10 jaar onder andere gericht op plantaardige productie voor biobased circulaire toepassingen in een volhoudbare samenleving. Dit gaat van het gebruiken van reststroom vezels tot en met telen specifiek voor inhoudsstoffen en alles daartussen; Het is allemaal onderdeel van de transities waar we nu als maatschappij in bewegen. Vanuit mijn tuinbouwachtergrond en mijn ervaringen, ook in andere sectoren, heb ik een brede blik voor nieuwe toepassingen en nieuwe teelten. Als jurylid zal ik mij richten op de haalbaarheid vandaag in combinatie met de bijdrage die geleverd wordt aan de biobased circulaire maatschappij.”
  • Eric Prinsen, docent Business Innovation bij Hogeschool Avans in Den Bosch. “Inmiddels heb ik ruim 30 jaar ervaring in Marketing & Innovatie in food, waarvan de afgelopen 20 jaar als zelfstandig consultant. De laatste 10 jaar heb ik veel opdrachten gedaan in vers bij oa ZON fruit & vegetables, Berrybrothers, EXSA Europe en het Nederlands Asperge Centrum. Daarnaast ben ik sinds dit jaar ook docent geworden om al deze kennis en ervaring te delen met nieuwe generaties HBO studenten. Bij de jurering zal ik vooral letten op het innovatieve karakter en de marketing communicatie impact van de inzendingen bezien vanuit de doelgroep(en).”