Ga direct naar de inhoud.

“Er zit enorm veel kwaliteit in de tuinbouwsector”

Met de Tuinbouw Ondernemersprijs laten we zien hoe innovatief de tuinbouwsector is. “Een groot deel van Europa geniet van onze kwalitatief hoogstaande groente, planten, bomen en bollen”, aldus voorzitter Michiel F. van Ginkel. “Deze prachtige sector willen we met een mooi jaarlijks evenement en een award in de schijnwerpers zetten.”

Michiel is sinds 2018 onafhankelijk voorzitter van de Tuinbouw Ondernemersprijs. “Dit evenement bestaat sinds 1986, het is een voorrecht om dit te mogen leiden”, aldus Michiel. “Ik ben al best lang werkzaam in de tuinbouwsector en lever op deze manier graag mijn bijdrage. Mijn visie is vooral om te laten zien hoe breed en innovatief de sector is, door ook aandacht te geven aan robotisering, automatisering en het gebruik van big data. Er zit op dat gebied zoveel kwaliteit in de sector, zulke goede mensen, en de Tuinbouw Ondernemersprijs is een uitstekend middel om meer jonge talenten aan te trekken. Dat is hard nodig. Achter dat glas, op het land, in de schuren, er gebeurt zoveel meer dan mensen van buitenaf beseffen.”

Relevanter dan ooit

Innovatie is essentieel voor de tuinbouw. Enerzijds omdat we in een klein land leven met weinig ruimte voor landbouw, en het dus economisch alleen haalbaar is om een grote wereldspeler op het gebied van de productie van groente, fruit, bomen, planten en bloemen te blijven als er geïnnoveerd wordt. Maar er is meer.

“De noodzaak voor een platform als de Tuinbouw Ondernemersprijs blijft groot”, legt Michiel uit. “We leven in een gigantische energiecrisis, er is een schaarste aan goede arbeid, maar de Nederlandse tuinbouw zal manieren vinden om ook weer door deze zware tijden heen te komen. Dat komt door de ondernemers, de familiebedrijven, de innovatieve manier van denken en doen, het constant jezelf willen verbeteren. En de Tuinbouw Ondernemersprijs is een prachtige manier om dat te vieren.”

In de aanloop naar de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023 komen alle bestuurs- en juryleden an het woord met hun visie op de sector en de Tuinbouw Ondernemersprijs.