Ga direct naar de inhoud.

"Onze tuinbouwondernemers zijn de uitblinkers van Nederland"

Interview met bestuurslid Cor de Fijter

Onze tuinbouwondernemers zijn de uitblinkers van Nederland’

De Nederlandse tuinbouw produceert gezond voedsel en de bloemen en planten die bijdragen aan een gezonde leefomgeving. “De sector levert hiermee een grote bijdrage aan de gezondheid en het welbevinden van de consument”, zegt Cor de Fijter, sectorleider tuinbouw bij Flynth. “De tuinbouwsector heeft een sterke positie binnen en buiten Nederland en hoort niet voor niets bij de absolute topsectoren van onze economie.”

Cor werkte tijdens zijn studie aan de Hogere Tuinbouwschool in een tuincentrum met een kwekerij, als bijbaan. “Daarna werd ik teeltadviseur bij een veredelingsbedrijf. Na deze baan heb ik 22 jaar bij Rabobank gewerkt in verschillende functies. Ik begon er als accountmanager in akker- en tuinbouw,  melkveehouderij en binnenvaart. Daarna werd ik sectormanager binnen akker- en tuinbouw. In de laatste vijf jaar bij Rabobank was ik productontwikkelaar. Daar miste ik het directe klantcontact. Toen ik bij Flynth sectorleider tuinbouw kon worden, was dit een prachtige kans om weer direct in de tuinbouw actief te zijn.”

Energiecrisis

De glastuinbouwsector zit midden in een energiecrisis. “Dit is zeker zorgelijk, maar geen reden tot wanhoop”, vindt Cor. “De tuinbouw heeft in het verleden ook met veranderingen te maken gehad: de kredietcrisis, concurrentie, kritische consumenten, hoge loon- en energiekosten en druk op het gebruik van ruimte. De sector heeft hier altijd op geanticipeerd en bleek keer op keer vitaal. De sector zal ook deze crisis sterker uitkomen, daar ben ik van overtuigd.”

Flynth en de Tuinbouw Ondernemersprijs

Flynth adviseurs en accountants is sterk betrokken bij de agrarische sector en bij de Tuinbouw Ondernemersprijs. “Die combinatie is perfect voor mij”, legt Cor uit. “Ik vind het mooi om aan de zichtbaarheid van de sector en de keten te werken. De Tuinbouw Ondernemersprijs vertelt het verhaal van de positieve ontwikkelingen in de tuinbouw. Het is natuurlijk ook een prachtige manier om goed ondernemerschap te belonen en innovatiekracht en duurzaam ondernemerschap te stimuleren. Dat is ook precies wat de Tuinbouw Ondernemersprijs relevant maakt. De sector is innovatief en verduurzaamt en dat verhaal moet verteld worden. De huidige transitie naar een duurzame economie biedt mogelijkheden, want de glastuinbouwsector is een deel van de oplossing. Die overgang zal niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, maar onze tuinbouwondernemers hebben laten zien dat ze veerkrachtig zijn.”

Weten wat er leeft

De komende jaren is er veel nodig om de energietransitie goed te laten verlopen. Innovatie en verduurzaming zullen ook de vraagstukken over de beschikbaarheid van geschoold personeel, water en het belang van data en informatie oplossen. “Het is essentieel dat we als sector aansluiting houden met de maatschappij”, vindt Cor. “Aan de andere kant moeten we de maatschappij ook laten zien wat de tuinbouw doet om bij te dragen aan een vitale, duurzame toekomst. De lat ligt hoog, maar we gaan absoluut de goede kant op.”