Ga direct naar de inhoud.

Porta Nova: “Kwaliteit leveren kan alleen als je samen optrekt”

Iedere dag beter dan de dag ervoor. Bij rozenteler Porta Nova is dat meer dan een mooie leus op een tegeltje. De processen in het bedrijf zijn volledig ingericht op dat motto, een continu verbeterproces. Daardoor zijn ze in staat om elk jaar 60 miljoen Naomi rozen van de hoogste kwaliteit bij mensen thuis te krijgen. “Samen kom je verder dan alleen,” aldus Stefan van Vuuren, directielid bij Porta Nova.

Samenwerking vormt de basis van Porta Nova. Het bedrijf is ontstaan omdat rozenkwekers Aad Luijk, Nico van Vuuren en Leon Dukker zagen dat ze met elkaar in staat waren om een rendabel en succesvol rozenbedrijf in Nederland te runnen. “Samenwerking gaat bij ons door alles heen,” gaat Stefan verder. “Als eigenaren, maar ook met leveranciers, personeel en klanten. We willen kwaliteit op alle onderdelen, dat kan alleen als je gezamenlijk optrekt.”

Jong talent

Porta Nova is een modern bedrijf, dat niet alleen bezig is met dagelijks kwalitatieve rozen produceren, maar ook met de lange termijn. “In 2019 zagen we dat we moesten groeien om een bepaalde kritische omvang te hebben die interessant is voor de markt, voor innovatie en voor nieuw personeel,” legt Stefan uit. “Dus bouwden we twee kassen waar we op basis van een warmtepompsysteem telen. De groei zorgde niet alleen voor meer volume in stelen, maar ook voor duurzamere teelt en het aantrekken van een aantal jonge talenten.”

Ambitie

“Kijk, onze strategie is erop gericht dat we over twintig jaar nog steeds op hoog niveau rozen kunnen telen vanuit Nederland. Dat betekent dat je mee moet met de tijd en daarvoor is instroom van de jonge generatie nodig. Wij hebben het geluk dat we een aantal slimme jonge collega's binnen hebben kunnen halen vanuit verschillende achtergronden. Van onderzoeker op de WUR tot econoom tot een ambitieuze jonge rozenteler, hun inzichten, ideeën en nieuwe kennis versterken ons op alle fronten. Door in 2019 de schaalvergroting in te zetten, zijn wij op onze beurt interessant voor hen.”

Ziekenhuistechniek

De schaalvergroting heeft nog een aantal voordelen. Zo zijn er bij Porta Nova constant projecten bezig om nieuwe technieken te ontwikkelen. Van de Gear Rover van Gearbox, die helpt met de selectie van rozen tijdens het knippen, tot een camerasysteem van hetzelfde bedrijf dat de sortering automatiseert. “Leon is momenteel zelfs bezig te kijken naar de inzet van plasmawater om schimmels te bestrijden,” geeft Stefan aan. “Dat is een techniek uit ziekenhuizen, die we samen met TU/Eindhoven geschikt willen maken voor de rozenteelt.”

Toekomst waarborgen

Welk onderwerp we ook aansnijden, Stefan komt elke keer met voorbeelden die onderschrijven dat Porta Nova echt elke dag probeert beter te zijn dan de dag ervoor, dankzij samenwerking. “Je wilt de best mogelijke resultaten in het heden, maar tegelijkertijd de toekomst waarborgen. We hebben een strategie en organisatiestructuur gevonden waarin we geloven. En dankzij samenwerking en de instroom van nieuw talent zijn we ook daar altijd weer aan het bijsturen.”

Wie even de tijd neemt om de rozenteler uit Waddinxveen te leren kennen, snapt direct waarom het een genomineerde is voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Van de marketing, de uitstraling tot de strategie en de mensen die we er spreken, Porta Nova geeft vertrouwen in de toekomst van tuinbouw in Nederland.

Inspiratie

“Ja, de nominatie geeft ons energie,” zegt Stefan trots. “Het is toch mooi als je elke dag je ding aan het doen bent, dat iemand je even stil zet en zegt dat je goed bezig bent. Dat maakt ons enorm trots. Wat dat aan gaat heeft de tuinbouw veel moois te bieden. Zelf ben ik erg onder de indruk van bijvoorbeeld Looije en hun honingtomaatjes, of hoe de groenteteelt het buitenbeentjes concept heeft geïntroduceerd in de Albert Heijn. Of neem Ter Laak Orchids of Optiflor, dat zijn toch mooie bedrijven, dat inspireert enorm.”

En omdat telers nu eenmaal van het ‘niet praten maar doen’ zijn, bescheiden als ze zijn over hun eigen kwekerij, zetten wij graag Porta Nova in dat rijtje van inspirerende tuinbouwbedrijven met deze nominatie.