Ga direct naar de inhoud.

“Positieve verhalen zijn relevanter dan ooit”

Maak kennis met bestuurslid Arne Bac

De Tuinbouw Ondernemersprijs zet ondernemers in de tuinbouw in de spotlight. Laten zien hoe talentvol, vindingrijk en veerkrachtig de sector is. “De tuinbouw in Nederland is een topsector, omdat er zoveel goede ondernemers rondlopen,” aldus Arne Bac, Senior Sectormanager Tuinbouw bij de Rabobank. “Met de Tuinbouw Ondernemersprijs geven we elk jaar het visitekaartje af.”

Bij de Rabobank houdt Arne zich met vier zaken bezig. “Kennisontwikkeling staat hoog op mijn to do lijstje,” legt Arne uit. “Die kennis zorgt ervoor dat alle collega’s bij de bank in de sector tuinbouw dezelfde visie hebben. Daarnaast stuur ik op een gezonde financiële balans en hou ik me op de hoogte van alle issues die spelen, van teler tot politiek. En tot slot heb ik vanuit de bank een ambassadeursrol, van waaruit ik het belang van de sector mijn bijdrage mag geven. Bijvoorbeeld als bestuurslid bij de GreenPorts Nederland en de Tuinbouw Ondernemersprijs.”

Be good and tell it

Binnen de tuinbouw zijn we goed in het vertellen van ons verhaal, over innovaties, veerkracht en ondernemerschap. Naar buiten toe is het verhaal van de sector minder goed bekend. “Daarom is de Tuinbouw Ondernemersprijs relevant,” licht Arne toe. “Er zijn veel verschillende type ondernemers in deze sector, maar de meesten zeer bescheiden. Be good and tell it, daarvan geldt vaak alleen de eerste. Daarom is het goed dat de Tuinbouw Ondernemersprijs dat laatste doet en de spotlight op het goede in de tuinbouw zet. Positieve verhalen, over hoe de sector is, dat is meer relevant dan ooit.”

Ook hier komen we sterker uit 

“De sector is economisch vitaal,” gaat Arne verder. “Het ondernemerschap staat bol van veerkracht, dat is wat wij zien, de marktcyclus kan altijd goed opgevangen worden. Ik geloof dat de tuinbouw ondanks de crisis goed in staat is om de volgende stap te zetten op het gebied van innovatie. Het is een prettige sector, met goede ondernemers, dat maakt het fijn werken voor ons. Deze crisis, en de volgenden, overleven we absoluut. Misschien dat de omvang van het areaal krimpt, maar de sector blijft belangrijk voor Nederland en haar internationale afzetmarkten. Ook hier komen we weer sterker uit, daar ben ik van overtuigd.”