Ga direct naar de inhoud.

Rabobank: 'In een familiebedrijf zijn familie en bedrijf onlosmakelijk met elkaar verbonden'

Sander van Koppen is als accountmanager van de Rabobank al jarenlang betrokken bij de sector. Dagelijks is hij betrokken bij schitterende bedrijven, geleid door gedreven ondernemers. “Richting het einde van het jaar denk ik er altijd na of er nog een geschikte kandidaat bij zit voor de Tuinbouw Ondernemersprijs”, geeft Sander aan.

“Dit is een enorm belangrijke sector voor Nederland. Ik ben geboren en getogen in de glastuinbouw, dan zie je wat voor moois er bijgedragen wordt aan de Nederlandse economie. Of het nu gaat om voedingstuinbouw of sierteelt, de sector levert een grote bijdrage aan Nederlandse exportwaarde. De sector creëert  veel werkgelegenheid en weet met veel innovatiekracht en ondernemerschap zichzelf steeds verder te verduurzamen”

De breedte in

Dit jaar droeg de Rabobank op zijn advies SK Roses voor. “Het afgelopen jaar had ik veel contact met SK Roses”, aldus Sander. “Wat me opviel, is hoe deze jonge nieuwe generatie samenwerkt binnen de sector, en ook echt betrokken is om de sector verder te helpen. Binnen het bedrijfsmanagement vullen de drie broers elkaar aan en stimuleren ze elkaar de scherpte te blijven zoeken, dat vind ik heel sterk.”

“De sector vergrijst, dus dan is het mooi om een nieuwe generatie te zien opstaan. En dan niet alleen voor hun eigen bedrijf, maar ook voor de tuinbouw als sector. De broers hebben in de persoon van Marc Koene het voortouw genomen om andere telers te verenigen om een vuist te maken tegen de ODE-verhoging. Dat is nou zo’n voorbeeld waaraan je ziet dat SK Roses gelooft in de kracht van samenwerken.”

Stevig thuisfront

“Je moet niet onderschatten hoeveel er komt kijken bij het runnen van een bedrijf als SK Roses” Er klinkt bewondering in de stem van Sander. “Als je internationaal wilt concurreren vanuit Nederland, moet je echt top-of-the-bill zijn, elke dag van het jaar. SK Roses is een meer en meer data-gedreven onderneming die niets aan de toeval over laat. De drie broers hebben oog voor detail en blijven dit door middel van data steeds verder aanscherpen. Dit is naar mijn mening een van de sterktes van dit bedrijf.”

“Wat trouwens ook gezegd mag worden, is dat achter deze drie ondernemers een sterke familie staat. Deze gasten leven het bedrijf, zeven dagen per week. Dat vereist een stevig thuisfront. Je ziet dan ook regelmatig familieleden op het bedrijf. In een familiebedrijf als SK Roses zijn ‘familie’ en ‘bedrijf’ onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Een mooi podium

“De Tuinbouw Ondernemersprijs is voor mij een manier om deze nieuwe generatie een mooi podium te bieden en eens op een andere manier aandacht te vragen voor dit bedrijf”, besluit Sander. “Deze prijs zet al het moois dat in de sector in Nederland gebeurt in de spotlight. Op die manier laten we zien wat een uitstekend ondernemerschap we in de glastuinbouw hebben.”