Ga direct naar de inhoud.

Rob Wubben: “We zien steeds meer interesse komen in de biodegradable pot”

In november 2023 introduceerde Elstgeest Potplanten de volledige plasticvrije lijn Natural Gift op de markt. Groene planten in een biodegradable pot en duurzame verpakking. “Dit concept kan ook prima zonder hoes, hebben we onderzocht”, aldus Rob Wubben, operationeel directeur van Elstgeest Potplanten. “En we zien duidelijk vraag bij consumenten van groene planten naar dit soort concepten.”

Aan alle details is gedacht qua circulariteit bij “Natural Gift”. “De etiketten zijn van Stone Paper, gemaakt van afval uit de steengroeve”, aldus Rob. “Stone Paper is houtvrij, dus er is geen bomenkap nodig. Bovendien is het recyclebaar en wordt het afgebroken in de natuur. Het wordt geproduceerd zonder gif en bleekmiddelen. De steker van het etiket is van bamboe, puur natuur zonder verdere voorbehandelingsmiddelen.”

De introductie van de plasticvrije groene plant leverde ook gelijk een nominatie op voor de Themaprijs Circulair Ondernemen. “We waren positief verrast met de voordracht”, vertelt Rob. “De nominatie kwam helemaal als een verrassing. Circulariteit zit al jaren in onze cultuur en we hebben echt gekeken naar hoe we onze afvalstromen kunnen verminderen of recyclen. Mooi om te merken dat dit opvalt in de sector.”

Recyclen

Biologische gewasbescherming, een gesloten irrigatiesysteem en het verkleinen van het veen in het substraat, bij Elstgeest is men altijd aan het verduurzamen. “Onze potten waren al gemaakt van 95% gerecycled materiaal en waren op hun beurt ook weer recyclebaar. We scheiden onze afvalstoffen op zo’n manier, dat recyclen ook een stuk makkelijker is. Het is soms puzzelen en investeren, maar het levert wel een duurzamere teelt op.”

Trade Fair

Natural Gift met de biodegradable pot is een pilot voor Elstgeest. “We lanceerden het concept tijdens de Trade Fair in Aalsmeer in november”, vertelt Rob. “November en december zijn niet de meest gunstige maanden voor groene planten, maar in januari zagen we steeds meer interesse komen in het label. Wat voor ons vooral belangrijk is, is het aantal herhaalbestellingen. Daarin zie je dat de consument behoefte heeft aan dit concept. Het wordt nu goed opgepakt.”

Pilot

Operationeel kan de pilot goed uitgezet worden binnen Elstgeest. “Het is relatief kleinschalig nog”, aldus Rob. “Er zijn wel wat extra handelingen nodig, maar dat is normaal bij een nieuw product. Bovendien zijn wij al gewend om al op het bedrijf veel service te verlenen aan de klant qua track&trace labels en andere service op het logistiek proces, dus ons personeel kan zo’n pilot goed draaien. Als de aantallen gaan toenemen, nemen we de lijn op in het normale proces. Daar zie ik geen grote issues.”

Onderscheid

“Wel een uitdaging is het onderscheid waarborgen met de huidige lijnen”, gaat Rob verder. “Het moet echt een aparte soort zijn binnen ons assortiment aan Dieffenbachia. Dit type plant kan alleen binnen Natural Gift en dus plasticvrij geleverd worden. Dus het wordt nu spelen met de vraag wanneer je die aantallen gaat uitbreiden.”

Feedback

“De lijnen met de markt zijn kort, dat moet ook wel. Natural Gift komt echt uit onze eigen koker en niet op verzoek van één of meerdere klanten. Vandaar dat we het ook aanvliegen als een pilot. Dat betekent wachten op feedback van de markt. Zo kregen we de vraag of het ook mogelijk was om meermalig bruikbaar fust te gebruiken in plaats van kartonnen tray. Dat is ook duurzaam, dat hebben we gelijk geregeld.”

Workshops

Bij Elstgeest Potplanten zijn ze in ieder geval trots op de nominatie voor de Themaprijs Circulariteit. “Ja, al redelijk snel na de lancering van het concept worden we voorgedragen voor zo’n grote prijs, dat zegt wat over het initiatief dat we hebben genomen”, zegt Rob trots. “Tijdens de ontwikkeling van het concept hebben we diverse workshops gevolgd over circulariteit. Zo beseften we dat we binnen het bedrijf al veel circulair deden en zo’n beetje alles recyclen, zoals water, karton, ijzer en groenafval. Dat benoemen we eigenlijk nooit, maar zo’n nominatie is een mooie eer.”