Ga direct naar de inhoud.

Stolk Brothers: “In het topsegment moet het totale plaatje kloppen”

Het is 1925. Henk Stolk begint een sla- en komkommerbedrijf in Bergschenhoek. En nu, bijna 100 jaar later, zijn de achterkleinzoons David en Pieter met de hypermoderne anthuriumkwekerij Stolk Brothers genomineerd voor één van de meest prestigieuze prijzen in de tuinbouwsector. “Als familiebedrijf ligt de focus op continuïteit”, aldus Pieter, die sinds 2012 het bedrijf runt met zijn broer David.

Stolk Brothers kweekt nu dertig jaar anthuriums. Sinds David en Pieter de zaak overnamen, is het assortiment gegroeid van drie naar zes potmaten en van zes naar twintig rassen. “We beleveren de topmarkt”, aldus Pieter. “Het hoogste segment tuincentra en bloemisten in Europa, met veel handel in Scandinavië, Oostenrijk, Zwitserland en het noord van Italië.”

Diversiteit

“Om die markt te beleveren, moeten we heel flexibel zijn. En weten wat de markt wil. Zo hebben wij de strategische keuze gemaakt om niet de focus op rode anthurium te leggen, die zo’n zestig procent van de totale markt uitmaken. Wij hebben wel rode anthurium, maar maximaal zo’n dertig procent van ons assortiment. Zo hebben we veel meer diversiteit om aan te bieden aan de klant.”

Vijf S’en

Strategische keuzes in het segment is niet de enige manier waarop Stolk Brothers een belangrijk marktaandeel heeft gecreëerd. “Het totale plaatje moet kloppen”, gaat Pieter verder. “Wij hanteren de vijf S’en: Sustainable, Superior, Sympathetic, Sophisticated en Solid. We opereren zo duurzaam mogelijk, zijn echte specialisten, voelen ons verbonden met zowel leveranciers, klanten als omgeving, proberen bijzonder te zijn in ons aanbod en kunnen dat voor elkaar krijgen door vakmanschap en innovatie.”

Vertrouwen

Met trots laten de Stolk Brothers dan ook hun kwekerij in Bergschenhoek zien aan exporteurs en handelaren. “Ja, we nodigen onze klanten graag uit op de kwekerij”, aldus Pieter. “We zijn trots op ons bedrijf en hoe de vijf S’en in alles terugkomen. Onze handel is gebaseerd op vertrouwen, we weten op maandag nog niet wat de uiteindelijke afname zal zijn in de week. We hebben wel een prognose, maar uiteindelijk vertrouwen we er op dat onze langlopende relaties, betrouwbaarheid en kwaliteit altijd zorgen voor goede afzet.”

Pioniers

De anthuriumkwekers zijn één van de pioniers op het gebied van biologische gewasbescherming. “Onze vader was allergisch voor bepaalde chemische gewasbescherming”, gaat Pieter verder. “Wij zijn dus al vrij vroeg in zee gegaan met Koppert Biological Systems. In de ontwikkeling van de juiste biologische gewasbescherming op het bedrijf is heel veel tijd, innovatie en investering gaan zitten.”

“Nu betaalt die investering zich absoluut uit, maar dat was zeker in het begin niet evident. We liepen vooruit op regelgeving en de marktvraag, die nu vraagt om een veel duurzamere plant, zonder te willen inboeten aan kwaliteit.”

Duurzame gewasbescherming is nog steeds een pilaar van Stolk Brothers. “We lopen alle planten minimaal één keer per week na om te scouten op ziekten en plagen. En we blijven innoveren op dit gebied. We hebben veel proeven met schimmelpreparaten en zijn ook aan het testen in één kap met een autonome drone die foto’s maakt van het gewas.”

Veenvrij

Waarin Stolk Brothers ook voorop loopt, is het veenvrij telen. Dat is iets waar we in een volgend artikel dieper op in zullen gaan. “We hebben over alles nagedacht, en proberen ons in alles te blijven ontwikkelen”, aldus Pieter. “Van de presentatie en de verpakking met sterke concepten tot de teeltprocessen, als je een kwaliteitsproduct in het topsegment van de markt neer wil zetten moet alles kloppen.”

Totaalplaatje

“Ik denk dat het totaalplaatje van Stolk Brothers ook de reden is geweest dat we zijn aangedragen voor de Tuinbouw Ondernemersprijs”, besluit Pieter. “Het pionieren met biologie en veenvrij telen, de continuïteit van het familiebedrijf, de teeltprocessen en manier van ondernemen, in alles draait het gewoon goed. Natuurlijk kan het altijd beter, maar de nominatie is een mooie waardering waaruit blijkt dat we op de goede weg zijn.”