Ga direct naar de inhoud.

Van der Avoird Trayplant: “Ondernemen moet je alleen doen als je er volledig achter staat”

Van der Avoird Trayplant is de Europese marktleider in het produceren van aardbeien- en frambozenplanten van de allerbeste kwaliteit. Dat doet het bedrijf vanuit een hypermodern bedrijf in Molenschot/Bavel, vlakbij Breda. “We willen slim omgaan met onze pijlers people, planet en profit,” legt Peter van der Avoird, eigenaar van Van der Avoird Trayplant, uit.

Vroeger had de vader van Peter al een vollegrondsbedrijf in Molenschot, vrijwel aan het einde van de startbaan van militair vliegveld Gilze-Rijen. “De straaljagers vlogen vroeger regelmatig over het bedrijf,” zegt Peter lachend. “Nu zijn het vooral de helikopters. Ja, dat is wel mooi spul, ja.”

Twaalf jaar in opleiding

“Ik ben twaalf jaar naar school geweest, zeg ik altijd maar,” gaat Peter verder. “Vier jaar aan de HAS in Den Bosch, toen vier jaar in dienst bij WPK in Made en tot slot nog vier jaar bij Delphy. Ik noem ook die twee banen deel van mijn opleiding, want ik heb daar ontzettend veel geleerd. Daar pluk ik nu nog steeds de vruchten van. Bij WPK over organisatie en bestuur, bij Delphy door de bezoeken bij de vele telers.  Al met al krijg je dan veel te zien in de keuken van bedrijven.”

Uiteindelijk koos Peter om zelf te gaan ondernemen. In 2002 begon hij Van der Avoird Trayplant op het terrein van zijn vader. “Voor de HAS heb ik al een jaartje aardbeienteelt gedaan, maar toch gekozen voor een andere route. Uiteindelijk heb ik acht jaar later toch de uitdaging geaccepteerd. Dat moet je alleen doen als je er volledig achter staat.”

Zacht fruit

“Ik had inmiddels een duidelijke visie voor hoe een succesvol bedrijf er uit moet zien,” aldus Peter. “Niet in de vollegrondsgroente, waar mijn vader ooit actief in was. Zacht fruit begon een gezondheidsartikel te worden en ik zag die markt alleen maar groeien. Het is als beginnend ondernemer belangrijk om in een groeimarkt te stappen, denk ik. Je zag in Scandinavië en Engeland al dat mensen aardbeien en frambozen bleven kopen, en die landen zijn qua voedseltrends vaak onze voorlopers.”

Vermeerdering en opkweek

Peter koos om de young plants in te gaan. “Als je klein fruit zelf teelt, ben je zeven dagen per week aan het werk,” geeft hij aan. “Dat wil ik mezelf en mijn gezin niet aandoen. Door te kiezen voor young plants kunnen we ook inzetten op twee poten, namelijk vermeerdering en opkweek. Daarnaast hebben we er vier jaar geleden voor gekozen om ook een deel boomteelt op te pakken, waardoor we meer uit onze investeringen konden halen en de arbeidspieken door het jaar heen afvlakken. Dat zorgt over het geheel voor een duurzamere bedrijfsvoering.”

Van ondernemer naar onderneming

Inmiddels komen er twaalf zacht fruitproducten uit de koker van Van der Avoird Trayplant en won het eerder al een innovatieprijs. “Dat typeert ons wel,” aldus Peter. “We willen altijd verbeteren. Daarom hebben we een kenniscentrum en demokas opgezet voor onszelf en collega-agrariërs. Zo zetten we nieuwe dingen op de kaart. We dagen onszelf nu uit om twee keer zoveel kilo aardbeien te telen dan normaal, zonder gas en zonder chemie. Best bijzonder, toch?”

“Als je als ondernemer denkt dat je er bent, dan is dat het begin van het einde. Zo hebben we nu ook het traject ingezet van ondernemer naar onderneming. Er wordt vanuit het bedrijf een managementstructuur opgezet en de organisatie professionaliseert. Ik krijg daardoor steeds meer een adviserende rol. Zo blijft de continuïteit van Van der Avoird Trayplant gegarandeerd.”

Lees hier wat het bedrijf doet op het gebied van duurzaamheid