Ga direct naar de inhoud.

Wijnen Square Crops: ‘Je moet je tijd voor zijn als je in Limburg succesvol wil telen’

Aan de A73 tussen Venray en Venlo, vlakbij de Limburgse Maas, ligt één van de twee locaties van Wijnen Square Crops. Van oudsher een familiebedrijf dat nog steeds onder leiding staat van zoon Pieter Wijnen, maar inmiddels gerund wordt door een driekoppige directie en vast team professionals. ‘Ik ben alleen maar geïnteresseerd in de continuïteit van het bedrijf op de langere termijn’, aldus Pieter. ‘Dat is waar ik al mijn keuzes op baseer.’

In Limburg is geen hoge concentratie van glastuinbouw, zoals in het Westland, Oostland en rondom Aalsmeer. Een teler in Limburg is meer op zichzelf aangewezen. ‘Je hebt maar één optie’, legt Pieter uit. ‘Je moet je tijd voor zijn als je in Limburg succesvol wilt telen. Daarom hebben wij bijvoorbeeld de kar getrokken wat betreft geothermie in Zuidoost Nederland en geïnvesteerd in biomassacentrales, toen bleek dat we al dan niet tijdelijk met geothermie moesten stoppen. Het is veel netwerken, ook politiek gezien. Als je wilt overleven, moet je relevant zijn voor de sector en voor de regio, dus je hebt geen andere keus dan voorop lopen in alles wat je doet. In overleg met de gemeenten hebben we ook gezorgd voor goede huisvesting voor de internationale medewerkers, op ons terrein. Dat is voor ons zeer belangrijk om de internationale medewerkers aan ons bedrijf te binden.’

Wijnen Square Crops is aangesloten bij Harvest House en Rainbow Kleinpak. ‘Daar vind ik meer gelijkgestemden met dezelfde strategie’, verklaart Pieter. ‘Je kunt meer sparren met ondernemers die dezelfde issues hebben, maar je vindt er ook bepaalde specialismen die je zelf niet in huis hebt. Het is een kwestie van geven en krijgen bij zulke vergaande samenwerkingen, je moet zelf ook toegevoegde waarde leveren. Alleen kun slim zijn maar samen kom je verder.’

Eén van de andere manieren waaruit de lange termijn visie van Pieter blijkt, is de organisatie van zijn 50 hectare grote bedrijf. Zo zijn er twee directieleden die niet uit de familie komen. ‘Mijn broer Twan is sinds 2018 uit het bedrijf , legt Pieter uit. ‘Maar de directie is uitgebreid met Koen Saris en Ton Smeets. De eerste is verantwoordelijk voor locatie Grubbenvorst en de teelt op beide locaties, de laatste voor arbeid, IT, management informatie en verantwoordelijk voor locatie Egchel. Daaronder functioneren een 25-tal teeltmanagers, voorwerkers en diverse functieverantwoordelijken. Ikzelf focus me op energie-oplossingen en continuïteit op de lange termijn. Voor mij hoeft de familie niet per se aansturend actief te zijn in het bedrijf, maar zeker wel deel uitmaken van de onderneming. Daarom hebben mijn kinderen ook allemaal een aandeel, of ze later nu wel of niet het bedrijf in stappen.’

‘Ik zie dit als mijn levenswerk’, besluit Pieter. ‘Dus ik wil dit waarborgen als bedrijf en binnen de regio. Ik denk dat we goed op weg zijn. Het team is goed, het team is meer dan alleen directie, het bedrijf is modern en heeft voor nu de goede schaal, dus we gaan er voor de volle honderd procent voor om dat succes te behouden en uit te breiden. Dat geldt natuurlijk ook voor de Nederlandse tuinbouw als geheel. Nog meer samenwerking is nodig, om samen meer impact te hebben. Voor Wijnen Square Crops is daar zeker een rol in weggelegd: samenwerking met bedrijven in de regio, met de overheid en met andere telers via Rainbow Kleinpak en Harvest House is daarin een cruciaal component.’