Ga direct naar de inhoud.

"Zonder vernieuwing is er geen glastuinbouw"

Maak kennis met... bestuurslid Mariëlle Ammerlaan

De Tuinbouw Ondernemersprijs zet kwekers in de spotlight. Maar ook in het bestuur zitten leden met een kwekersverleden. Marielle Ammerlaan was tot 2018 kweker van snij-cymbidium en snij-rozen. “Ik ben altijd al actief geweest in de tuinbouw,” aldus Mariëlle, die nu Manager Coöperatieve Diensten bij Royal FloraHolland is. “De Tuinbouw Ondernemersprijs is een plek voor echte kwekers, echte ondernemers.”

Royal FloraHolland sponsort al jaren de Tuinbouw Ondernemersprijs en heeft vanuit die positie ook een afgevaardigde in het bestuur. Mariëlle is vanuit haar functie verantwoordelijk voor de Ledenraad en andere coöperatieve zaken. “Ik ben dagelijks bezig met ondernemers in de tuinbouw. Sierteelt ken een hoge diversiteit aan kwekers, wat je terugziet in de hoeveelheid verschillende bloemen en planten. Dat maakt me heel trots.”

Gemotiveerde ondernemers

“Het is essentieel om onze sector te promoten,” gaat Mariëlle verder. “Planten en bloemen blijven prachtige symbolen bij hoogte- en dieptepunten in het leven van mensen, ze bieden plezier, troost en een gezonde leefomgeving. Maar er men vergeet weleens dat het hoogstaand ondernemerschap kost om al die bloemen en planten te telen. De maatschappij snapt niet altijd waar we mee bezig zijn in onze sector. De voorwaarden en eisen worden steeds strenger en de meeste ondernemers proberen daarin mee te bewegen. We zien dat de energietransitie in volle gang is, dat veel ondernemers gemotiveerd zijn om binnen de maatschappelijke kaders te telen. Ze gaan vol voor vernieuwingen, daarin loopt de tuinbouw echt voorop.”

Trots op de sector

“Ik vind de themaprijs een mooi nieuw onderdeel van de Tuinbouw Ondernemersprijs,” vult Mariëlle aan. “Een specifiek onderwerp extra belichten, waarbij ook bedrijven die pas net beginnen met innovatieve ideeën in de schijnwerpers komen te staan. Op die manier kunnen we ondernemerschap in de tuinbouw in alle facetten promoten, naar buiten toe en ook naar de overheid. Er zijn zoveel innovatieve ontwikkelingen, aandacht voor vernieuwing is essentieel. Zonder vernieuwing is er geen tuinbouw. Innovatie is al decennialang van levensbelang in onze sector, en dat maakt me heel trots.”