Ga direct naar de inhoud.

2022: Wijnen Square Crops wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2022

Wijnen Square Crops is de grote winnaar van de 35e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Een jaar lang mogen de Limburgse telers zich ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. Directeur Pieter Wijnen ontving de prestigieuze prijs tijdens de goedbezochte bijeenkomst op 21 april op de Floriade in Almere. 

Vier bedrijven zijn genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022. Wijnen Square Crops, Zentoo, Niels Kreuk BV en OVATA tonen alle vier onderscheidend ondernemerschap. Ze laten zien dat de tuinbouw sterk en innovatief is en de tuinbouw altijd oplossingen vindt, wat de tijdsgeest ook vraagt. De bedrijven zijn veerkrachtig, met een continue drive tot verbetering van processen in het bedrijf. Daarnaast zetten zij zich ook in voor de ontwikkeling van de sector, door met partners aan een duurzame en circulaire tuinbouw te werken.

Het was voor de jury niet eenvoudig om een keuze te maken. Elk bedrijf laat op haar eigen manier zien waar goed ondernemerschap in de tuinbouw toe in staat is. Het zijn eigenlijk allemaal winnaars. Uiteindelijk koos de jury voor Wijnen Square Crops, vanwege haar inspanningen om fossielvrij te telen, duurzame teeltoplossingen en het creëren van goede woon- en werkomstandigheden voor haar (internationale) medewerkers. Ook de marktgerichtheid en oog voor bedrijfscontinuïteit viel op bij de Limburgse telers van paprika’s, komkommers en mini-komkommers. Daarmee is Wijnen Square Crops een waardig opvolger van de winnaar van 2020, Prominent, en een goede ambassadeur van de tuinbouwsector komend jaar.

Gearbox wint themaprijs

De eerste editie van de speciale themaprijs Robotisering en datagedreven telen is gewonnen door Gearbox Innovations. Het bedrijf uit Maasdijk ontwikkelt de slimme tuinbouwmedewerkers van de toekomst, waarvan de GearRover het winnende concept is. De GearRover biedt oogstassistentie in de teelt en inzicht in het oogstvolume en combineert daarbij robotica en vision met kunstmatige intelligentie om het dagelijks werk te vereenvoudigen, verbeteren of versnellen. . Het robot- en datasysteem is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de eindgebruikers en sluit goed aan op de gebruikerswensen van de telers. Met de Themaprijs Robotisering en datagedreven Tuinbouw laat de Tuinbouw Ondernemersprijs zien dat de tuinbouw grote slagen maakt in de automatisering en digitalisering van processen voor de teelt en oogst van gezonde en veilige producten

Bijzondere vermelding

Tomatoworld en Fruit Tech Campus ontvangen een bijzondere vermelding van de Tuinbouw Ondernemersprijs, omdat zij zorgen voor om kennisontwikkeling en een plek vormen waar jongeren en ondernemers de nieuwste innovaties ontdekken.

Veerkracht in crisistijden

Het zijn geen makkelijke jaren voor de tuinbouw. Door de hoge energieprijzen en de geopolitieke omstandigheden staat er steeds meer druk om hoogwaardige producten te leveren, terwijl de middelen continu schaarser worden. Daarom is het voor de Tuinbouw Ondernemersprijs belangrijk om te laten zien dat veel ondernemers de veerkracht hebben om zich er doorheen en te slaan. Dankzij hun innovaties en creativiteit worden zij juist sterker worden, ondanks de omstandigheden. Dankzij dit sterke ondernemerschap staat de sector er goed voor. De Tuinbouw Ondernemersprijs is trots om dit veerkrachtige ondernemerschap in de spotlight kunnen zetten.