Ga direct naar de inhoud.

Eloy Boon: “Snelle groei is zowel een kans als een uitdaging”

Iribov ontstond ooit in 1992 als klein lab op een zolderkamer in een bollenschuur. Eloy Boon en zijn vrouw Evelien begonnen daar met eigen weefselkweek. Inmiddels is het een groot, vooraanstaand bedrijf met 600 medewerkers. Daar is enorm veel ondernemerschap bij komen kijken. “Ons werk vereist dat we tientallen jaren vooruit plannen”, aldus Eloy. “Maar we zijn niet bang om ook op korte termijn grote beslissingen te maken.”

Iribov is een dienstverlenend weefselkweekbedrijf in Heerhugowaard, met vestigingen in Macedonië, Ghana en Brazilië. Naast weefselkweek biedt Iribov toegevoegde waarde door diensten vanuit hun analys lab, zoals onder andere DNA-onderzoek, flowcytometrie, moleculaire markers, cytologie en ziektetoetsen. “Het opstellen van de juiste protocollen voor weefselkweek van bepaalde gewassen kost soms tien, vijftien jaar. Daar vraagt veel investering, maar je marge is bij succes weer heel hoog.”

Overname

Vanaf de zolderkamer naar uiteindelijk een bedrijfspand met laboratorium in Heerhugowaard was een gestage groei voor Iribov. “In 2011 kregen we de kans om SBW International te redden”, legt Eloy uit. SBW International was in de problemen gekomen door te snelle expansie in Ghana en Brazilië. “De overname van SBW door Iribov verzekerde het voortzetten van de bedrijfsprocessen.”

Hoge risico’s

Dat betekende dus dat een bedrijf met dertig medewerkers, wat Iribov toen was, ineens aangevuld werd met een bedrijf dat bestond uit 330 medewerkers. “Ja, zo blijkt maar dat we niet bang zijn voor grote beslissingen met hoge risico’s”, zegt Eloy. “Iets dat je wellicht niet verwacht van een bedrijf waar de meeste processen tientallen jaren duren.”

Sport

“Het was zeker wennen”, gaat Eloy verder. “In een bedrijf met dertig mensen kun je vrij snel schakelen en de koers wijzigingen. Dat is bij een bedrijf met ruim 300 mensen toch anders. Maar dat was voor ons dan ook wel de sport. Het hielp bij onze eigen ontwikkeling, en tegelijkertijd konden zo veel processen geautomatiseerd worden. Inmiddels kunnen we toch wel spreken van een succesvolle overname.”

Oost-Afrika

Naast de plotselinge groei van het personeelsbestand kreeg Iribov via de overname ook vestigingen in Brazilië en Ghana er bij. “In die regio’s zie je de vraag naar weefselkweek enorm toenemen, bijvoorbeeld met Yam in Afrika. Voor het mooie was het fijn geweest als de locatie niet in Ghana had gelegen, maar in Oost-Afrika, waar de tuinbouw wat verder ontwikkeld is. Maar de locatie helpt enorm met productie en toegang tot een nieuwe markt.”

Uitdaging

De snelle groei die SBW International in gevaarlijk water bracht, ziet Eloy ook als een uitdaging. “We zijn op meerdere terreinen en gebieden bezig met investeren, zoals een nieuwe indoor farm in Heerhugowaard en als de nieuwe onderneming in Brazilië succesvol is, gaan we daar ook nieuwbouwen. Dat vraagt om kapitaal.”

Goede mensen

“Tegelijkertijd wil je constant je team uitbreiden met goede mensen”, aldus Eloy. “Dat is ook een uitdaging op zich. Maar de snelle groei wordt vooral veroorzaakt door grote kansen, en ik denk dat we bij Iribov onze klanten veel toegevoegde waarde kunnen bieden vanuit onze extra dienstverlening, naast de weefselkweek.”

Stabiel

“We hebben een vast klantenbestand, die in principe altijd hetzelfde nodig hebben. Dat geeft natuurlijk rust en stabiliteit. En ook op het gebied van ziektetoetsen zien we de vraag om analyses toenemen, bijvoorbeeld bij tulp en lelie. Klanten willen dan weten of hun uitgangsmateriaal wel echt schoon is, dat is één van de diensten die wij aanbieden.”

CRISPR-Cas

De nominatie voor de Tuinbouw Ondernemersprijs is een mooie waardering voor al het ondernemerschap en groei dat Iribov sinds 1992 heeft laten zien. “We zijn er heel blij mee”, aldus Eloy. “Het valt ook mooi samen met onze demonstratie van nieuwe technologieën, zoals CRISPR-Cas. Daarmee komen we ook op de markt de komende tijd. Het is fijn om te merken dat we opvallen in de sector.”

Eloy Boon: “Wij zijn in eerste instantie een dienstverlenend bedrijf”