Ga direct naar de inhoud.

Griffioen Wassenaar: De plantenkweker die al 100 jaar garant staat voor innovatief ondernemerschap

Maak kennis met Griffioen Wassenaar uit Boskoop.

Griffioen Wassenaar: een teler met een projectbureau voor openbaar groen

Op een vorige locatie van Griffioen Wassenaar, in Wassenaar, was de koninklijke familie de buurman. En werd de familie Griffioen elk jaar uitgenodigd voor een koninklijke barbecue op het landgoed van de koning tijdens burendag. Een kleine anekdote die duidelijk maakt dat dit een bijzondere teler is, met een bijzonder verhaal. En dat koninklijke randje? Daar komen we later nog op terug.

Griffioen Wassenaar is in 1923 opgericht door de toen 22-jarige Bert Griffioen. “Eén van de eerste officiële documenten die we terug konden vinden gaat over een beplantingsplan  van ‘Huize de Paauw’ in Wassenaar," aldus huidig Algemeen Directeur Stefan Verbunt. “Heel lang is er sprake geweest van organische groei, zoals bij familiebedrijven in de tuinbouw vaak het geval is. Uiteindelijk ontstonden er twee afdelingen, de kwekerij en een tuincentrum. Eind jaren ’70 is dat gesplitst. Het tuincentrum bestaat ook nog steeds, dat is de Intratuin in Lisse.”

Onderhoudsvriendelijke plantenbakken

Na een aantal decennia succesvol kweken besloot de vorige eigenaar, kleinzoon en naamgenoot van de oorspronkelijke oprichter Bert Griffioen, dat er gezocht moest worden naar een activiteit waarmee de schommelingen van het kweekseizoen afgevlakt konden worden. “Er is toen gekozen voor de openbare ruimte," legt Stefan uit. “Bij Griffioen vonden we een manier uit om onderhoudsvriendelijke plantvakken te verzorgen. Daar is GreentoColour® uit ontstaan, waarbij we als een projectbureau opereren voor openbaar groen.”

Grotere biodiversiteit

“De plantenkennis die al decennialang aanwezig is in het bedrijf hebben we omgezet in 21 voorwaarden waaraan de planten voor de openbare ruimte moeten voldoen," gaat Stefan verder. “Denk aan winterhard, hittebestendig, maaibaar en bestand tegen strooizout. De combi van planten die wij zelf kweken en aanleveren met de methodiek van aanleggen zorgt voor een onderhoudsvriendelijke plantvak in de openbare ruimte. Waarbij we ieder project voorzien van een uniek plantingsplan, dat door de grote verscheidenheid aan bloemen acht maanden in bloei blijft. En zorgt voor grotere biodiversiteit op straat, natuurlijk.”

Veranderend personeelsbestand

Het opzetten en door ontwikkelen van GreentoColour® heeft gezorgd dat Griffioen Wassenaar jaarrond planten teelt. In het voorjaar voor de retail, de rest van het jaar voor het openbaar groen. De combinatie is succesvol. “Er is enorm veel kennis van teelt, plantensoorten, grondbewerking, biodiversiteit in huis," aldus Stefan. “Maar ook van design, projectmanagement en aanbestedingen in de openbare ruimte. Je personeelsbestand is anders dan bij traditionele telers en je bouwt op andere manier relaties op met klanten.”

Blijven innoveren

“We ontwerpen specifiek voor de locatie van het groen, of dat nu een plantenvak is, in een park of een parkeerterrein. We coördineren en controleren alle werkzaamheden en blijven actief de ontwikkeling van het groen volgen," gaat Stefan verder. “Zo leren we van elk project en garanderen we dat het voor de klant onderhoudsvriendelijk blijft. Deze tak van Griffioen Wassenaar dwingt ons ook om te blijven ontwikkelen. Denk aan vaste planten zaaimatten voor bijvoorbeeld middengeleiders, die je uitlegt en waar het hele jaar door automatisch planten uit groeien. Of gevelbeplanting, en biologische meststoffen. Je moet de plantkennis blijven ontwikkelen, anders ben je niet interessant meer.”

Hofleverancier

Een teler met een projectbureau. Een plantenkweker met ontwerpers in dienst. Het maakt van Griffioen Wassenaar een dynamisch en energiek tuinbouwbedrijf, dat midden in de maatschappij staat. En dat inmiddels al honderd jaar. En daarmee zijn we terug bij de koninklijke connectie van de voormalige buren van de Oranjes in Wassenaar. “We zijn bezig met het proces om hofleverancier te worden," vertelt Stefan glunderend. “Wordt dat werkelijkheid dan zou dat een mooie bekroning zijn voor 100 jaar kweken en ondernemen!”

 

Lees hier meer over hoe Griffioen Wassenaar omgaat met duurzaamheid