Ga direct naar de inhoud.

Porta Nova: “Duurzaam telen is zorgt voor balans”

In 2019 liet Porta Nova maar liefst twee duurzame kassen bouwen, waar zonder gas Naomi rozen geteeld worden. “Duurzaam telen is een manier om ons te onderscheiden van internationale concurrentie,” zegt directeur Stefan van Vuuren. “Maar het is ook simpelweg een license to produce. We willen over twintig jaar nog steeds in Nederland hoogstaande kwaliteit rozen telen, dan zullen we dat zo duurzaam mogelijk moeten doen.”

Bij Porta Nova zijn er talloze maatregelen genomen om zo duurzaam mogelijk te telen. “Al voor 2019 onderzochten we allerlei technologieën die ons hielpen om duurzamer te telen,” vertelt Stefan. “In bestaande kassen ben je dat zoveel mogelijk aan het optimaliseren binnen je mogelijkheden. Het besluit om in 2019 twee nieuwe kassen zonder gas te bouwen, had meerdere voordelen. Behalve de schaalvergroting konden we de kassen ook meteen zo duurzaam mogelijk bouwen op basis van onze ervaringen in de bestaande kassen.”

Warmtepomp

Eén van de technologieën is het warmtepompsysteem. In de zogenaamde Green Room staat een hoogwaardige installatie, die ervoor zorgt dat in de zomer warmte onttrokken wordt aan de kas. Die warmte gaat met water naar zo’n 100 meter diepte onder de klei in Waddinxveen. “Daar is de temperatuur stabiel. Warm water blijft warm, dus dat kunnen we in de winter weer gebruiken om de kas te verwarmen.”

Plasmawater

Ook op het gebied van gewasbescherming is Porta Nova flink aan het verduurzamen. “Met natuurlijke vijanden hebben we de schadelijke beestjes goed onder controle. Voor schimmels zijn we nu aan het onderzoeken wat we kunnen doen met UV-C en met plasmawater. Dat zijn nieuwe technieken, waarvoor we samenwerken met bedrijven en onderzoeksinstellingen zoals de TU/Eindhoven. Je ziet dat niet terug in de kostprijs, maar het maakt je wel klaar voor de toekomst.”

Stabiliteit

“Eigenlijk is duurzamer telen veel stabieler,” gaat Stefan verder. “Kijk je naar biologische gewasbescherming, dan heb je altijd een balans nodig tussen natuurlijke vijanden en schadelijke insecten. De warmtepompinstallatie maakt ook gebruik van de stabiliteit van de temperatuur diep onder de grond. Bovendien verbruik je minder grondstoffen, minder water en minder energie, wat natuurlijk ook zorgt voor meer stabiliteit.”

Innovatie

Balans en stabiliteit betekent ook meer bestaansrecht, iets waar Porta Nova altijd naar op zoek is in haar strategie. Innovatie en nieuwe technologieën zijn er niet alleen voor verduurzaming van de teelt, maar worden ook ingezet om meer, daar is het woord weer, balans in de arbeidsvraag te brengen. “In de schuur draait nu een camera en softwaresysteem van Gearbox, waarmee we het sorteren kunnen automatiseren. Dat vergroot de capaciteit en legt minder druk op het personeel. Dus ja, ook daar zorgt innovatie voor stabiliteit,” aldus Stefan.

Modelmatig telen

Ook de nieuwe generatie talenten binnen Porta Nova nemen een steeds prominentere rol in op het vlak van verduurzaming en innovatie. “We gaan steeds meer modelmatig telen,” legt Stefan uit. “Daar zijn die gasten heel gedreven in. Ze werkten altijd al met data, maar de manier waarop zij data toepassen om teeltbeslissingen te nemen levert veel op. We weten bijvoorbeeld de ideale temperatuur voor onze rozen, de modellen die we ontwikkeld hebben passen dan de parameters aan die nodig zijn om die temperatuur te behalen. Het is nog geen autonoom telen, maar vormt daar wel al de basis voor. Samen met de ervaring van de doorgewinterde telers helpen zulke inzichten ons om veel stabieler te telen, wat uiteraard weer duurzamer is.”

Benieuwd hoe Porta Nova inzet op samenwerking? Je leest het in dit interview.

Benieuwd hoe Porta Nova inzet op jong talent? Lees het hier!