Ga direct naar de inhoud.

Porta Nova: “Jong talent brengt nieuwe energie in het bedrijf”

Bij Porta Nova in Waddinxveen werken 270 mensen. Een groot team dat jaarlijks goed is voor 60 miljoen Naomi rozen van de hoogste kwaliteit. “Wij geloven dat het mogelijk is om succesvol rozen te telen in Nederland,” aldus directielid Stefan van Vuuren. “Maar de sleutel om dat voor elkaar te krijgen zit hem in goed personeel.”

In 2019 bouwde Porta Nova twee nieuwe, duurzame kassen. De schaalvergroting maakte het bedrijf niet alleen één van de grootste spelers in de Europese markt, maar ook erg interessant voor jong, ambitieus talent. “We hebben inmiddels vier jonge talenten verbonden aan ons managementteam,” geeft Stefan aan. “Het is de bedoeling dat we echt voor lange termijn met elkaar in zee gaan. Ze brengen nieuwe energie in het bedrijf, nieuwe ideeën en ze zijn enorm ambitieus. Dat maakt ons als bedrijf veel sterker, zeker ook voor de toekomst.”

Standaardisatie

“Al sinds 2010 zijn we bezig met standaardisatie en visualisatie,” zegt Stefan. “Dat scheelt met de inwerktijd van nieuwe medewerkers. De Gear Rover van Gearbox helpt daar ook bij, want die helpt de rozenknipper met de selectie van de juiste roos, dankzij data en kunstmatige intelligentie. Met komst van nieuwe mensen is ook het niveau van standaardisatie verder gestegen. Ook op dat vlak blijven we elke dag verbeteren.”

Goede mix

“Overigens wil ik niet zeggen dat het alleen maar om nieuw en jong draait,” aldus Stefan. Hij lacht. “Juist de combinatie met ervaren telers werkt goed. Ervaring, ambitie, nieuwe energie, als je dat in balans hebt, kun je samen heel ver komen. Het is net als een voetbalteam, je moet een goede mix van talent en veteranen hebben om succes te boeken en dat succes ook lang vol te houden.”

Communicatie

“Maar om 270 mensen dezelfde kant op te krijgen, moet je wel goed communiceren,” vervolgt Stefan. “Daarom blijven we iedereen elke dag informeren, van basisdingen als de werktijden die dag tot waarom we werken zoals we werken. Iedereen die hier werkt, moet snappen waarom het belangrijk is dat hij of zij doet wat ze doen. Dat is essentieel. En dat begint met goede, open communicatie.”

Korte lijntjes

Tijdens het interview raken we ook kort in gesprek met Herman Vahrmeijer, die vaak in het buitenland zit voor Porta Nova. “Als je de naam noemt, krijgen mensen een lach,” zegt hij trots. “Hier werken staat voor kwaliteit, je hebt een goed imago. En het werk is leuk, goed geregeld, verantwoordelijkheid als je dat kunt en wilt, de lijntjes met directie kort en niemand voelt zich te goed voor een ander. Dat werkt gewoon fijn.”

Praktische puzzelstukjes

Vaak wordt de kracht van een bedrijf pas duidelijk als er crisis is. De sierteelt heeft de afgelopen jaren flink wat crises te verwerken gehad. Bij Porta Nova bleef het altijd draaien. “Vroeger namen we één scenario, op basis van de begroting, en dat was de strategie. Nu maken we altijd drie modellen, een minimum, een maximum en een gemiddelde. Met die drie scenario’s kun je altijd bijsturen op basis van strategie, in plaats van emotie. Ook als er crisis ontstaat.”

“We werken dat in het management uit en dan zijn het de mensen op de werkvloer die samen met ons de praktische puzzelstukjes gaan leggen. In de teelt en in de schuur ben je tachtig procent je taken aan het doen, maar ook twintig procent bezig op tactisch niveau. Weer dat samen verbeteren, dat vinden we belangrijk.”

Sneller grip

De methode die Porta Nova toepast, maakt haar veerkrachtig. “Je hebt sneller grip op veranderingen,” aldus Stefan. “Dat is ontstaan in de tijd van Corona, maar nu is het beleid. We kunnen dankzij de verschillende scenario’s flexibel reageren, maar kijken ook constant vooruit om te zien waar we moeten bijschakelen. Onze blik is op het heden, hoe loopt het vandaag, en komende week, maar ook naar volgende maand en jaar.”

Een sterk team, investeren in de toekomst van het bedrijf en het personeel en een veerkrachtige strategie met oog op de lange termijn, dat somt Porta Nova aardig op. En is de reden voor de nominatie voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023.

Benieuwd hoe Porta Nova inzet op samenwerking? Je leest het in dit interview.

Benieuwd hoe Porta Nova inzet op duurzaamheid? Je leest het hier!